IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на жилищата в САЩ най-нисък от Голямата депресия насам

Броят на къщите и апартаментите, построени в страната през последните 10 години, е нараснал с 15,9 млн. до 131,7 млн., което представлява увеличение от 13,6%

17:10 | 07.10.11 г. 5
Ръстът на жилищата в САЩ най-нисък от Голямата депресия насам

Най-големият жилищен бум за последните 30 години в САЩ отстъпи място на най-резкия спад от едно поколение насам, при което ръстът на броя на жилищата през изминалото десетилетие е на най-ниските си нива от времето на Голямата депресия, обяви Бюрото за преброяване на населението на САЩ, цитирано от Bloomberg.

Броят на къщите и апартаментите, построени в страната през последните 10 години, е нараснал с 15,9 млн. до 131,7 млн., което представлява увеличение от 13,6%. Почти 90% от този ръст е регистриран между 2000 и 2007 г. През 2005 г. са започнати 2,1 нови строителни проекта. Миналата година техният брой е бил 587 хил.

"Това е безпрецедентно", твърди Патрик Нюпорт, икономист от IHS Global Insight в Бостън. "Просто имаше прекалено голямо свръхзастрояване. Никога преди не сме били свидетели на подобно нещо".

Темпото на растеж е малко над регистрираните между 1990 и 2000 г. 13,3%. То е по-малко от половината от отбелязаните през 80-те години на миналия век 28,7%, когато съзряващото поколение на бейби бумърите прибави 19,7 млн. жилища, и едва половината от ръста от 23,2%, регистриран през 40-те години.

Делът на собствениците на жилища за страната се свил до 65,1%, или с 1,1 процентни пункта по-малко от 66,2% през 2000 г. Бюрото за преброявания обяви, че това е най-резкият спад от 30-те години. Дори и при този спад, делът на собствениците е вторият по големина, откакто правителството започна да събира данни за този показател през 1890 г.

На седем от 3142-те окръга в страната се падат 10% от всички новопостроени жилища. В окръг Марикопа в Аризона са построени 389 000 домове за последните десет години, следван от окръг Харис в Тексас с 301 000 и окръг Кларк в Невада, където броят на жилищата е нараснал със 281 000. Някои от тези окръзи в момента преживяват жилищна криза вследствие на свръхзастрояването.

В същото време броят на празните жилища е нараснал с почти една трета до 15 млн., или 11,4% от всички жилища в сравнение с 10,4 млн. през 2000 г.

В почти 500 окръга има спад на броя на жилищата. В Сейнт Бърнард Париш в Луизиана спадът е с 37%, или 9996 жилища, унищожени от урагана Катрина през 2005 г. В съседния окръг Орлиънс понижението е с 25 195 жилища, или 11,7% от общия брой.

"Балонът се получи, защото правителството окуражаваше собствеността на жилища", твърди Нюпорт. "В  същото време бе много лесно да заемеш пари от банката", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
bubblehead
преди 12 години
Ало, всичките диваци писали след мене, единственото което се вижда от статистиката е пълното откачане на българите, само това се вижда от сравнение на статистиката защото ако в България има проблеми то няма цифра в Америка която да не е по лоша ( а някои и 10 пъти по зле!) и отново цените у нас образуваха кратер докато дори в Америка която е най-фрапантния пример за икономически проблеми натрупани връз икономически проблеми цените едвам са надолу с 30%, а в местата където има естествено търсене едва 20% в скъпите квартали на големите градове 10-15% ... докато у нас разрушенията на веждите стигат до 50 % спад на цените в центъра на София!? И какъв е проблема на София отново!? Населението на България намалава но София е пораснала с повече от 10% ( според преброяването на НСИ с 120 000 души за 10 години. Варна и Бургас също растат по-леко, Пловдив на каннтар) . В София безрабоцицата така и не стана повече от 5% което означава ни повече ни по-малко че и *** имат работа в София ( и тука някои вижда ли защо София расте!?) А заплатите в България за миналата ( кризисна ) година имат ръст от 12.4% ( най-висок в Европа след нас са Румънците с със 7.4%). А цените на имотите са най-ниски ама не просто най-ниски а далеч по назад , например Букурещ е с около 50% по-скъп от София, тоест ка дажеш че някак си успяхме д анадуем нечуван и невиждан балоа а то си стояхме все най-евтини в Европа... ужасно скъпо у нас та затова се спъкъл балона , а то тия смешни цени. И нашите диващи оттук говорят за 200 евро/м2 !? Още разрушения ще има ама 200евро/м2 не съм сигурен. Къде е катастрофата в цифрите у нас тука? Само в празните кратуни кънти на катастрофа. И тук съм съгласен с агитката , няма значение колко обективните фактори да не са за катстрофа , кънти ли на катастрофа в празните кратуни идва катастрофа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Walentina06
преди 12 години
Номер 1,официялна статистика в САЩ-имотите са паднали на цени от трето тримесечие на 2002 година-стойност на ипотечния заем-3,6%-5%,прогнози на финансови брокери в Англия-годините 2012 год,2013 г.цени на имоти надолу с около 50%-справка Hosepricecrash.co.uk.-стойност на ипотечния заем под 1%.Очакванията им се базират на анализ на обективните фактори-висока безработица на острова,около 9,6%,очакването да навлязат във втората финансова криза и идващата от там рецесия,високият брой на необлужвани заеми,огромния брой от имоти,натискащи пазара надолу...Все неща,които са налице и тук.Нека всеки сам да си направи сметките,какво ще се случи тук в следващите години.За справка-има национален статистически институт,който дава много отговори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Веск
преди 12 години
Би било добре и у нас да има подобни статистики, които да покажат недостига на жилища в София и тоталния излишък по провинцията. Всички областни центрове намаляват и се циганизират - само Варна и Пловдив да речем се държат. Няма кой да купува жилища. Кризисните малки набори сега са 7-8 клас. Проблемът за България ще започне, когато тези деца започнат да работят. Просто няма да има млади хора за да купуват след 5-10 години. Напримет В. Преслав е намалял от над 12000 души на под 5000. Пример само, но доста показателен. Доходите са в застой от 3 години поне. Банките не дават лесно кредити. Кой и защо да купува в градове дето няма работа и няма да има. В малко градчета има по 15 000 лева гарсониери, че и по-малко. Дори не бих си и помислил да инвестирам в нещо такова. Цели квартали вече са излишни. Например Три града са паднали под 100 000 души за 10 години. Долу-горе са загубили по 20 000 души население. Все пак това са мои данни и бих искал някоя по сериозна статия по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
boogie
преди 12 години
Ало се казва, когато говориш по телефона, ако не знаеш.А случайно да знаеш, че неотдавна населението на САЩ стана 300 милиона?И РАСТЕ.За разлика от българското население.Което за 10 години е намаляло с милион.Случайно да видя някъде да обявят официално "ромското" население?Айде кажи откъде ще дойде търсенето на жилища? С увеличаващ се брой безработни роми и пенсионери с мизерни пенсии?В САЩ си има растежа на население и търсенето.Сега ясно ли ти е?Ало !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
bubblehead
преди 12 години
Алоооо, от нашенските катастрофици дето чакат 200 евро/м2 някои впечатлява ли се от цифрите тука 131 милиона жилища в САЩ и от тях 15 милиона празни!? 11.4% от жилищата празни!? И цените и наемите не падат. напротив наемите дори са леко нагоре и дават стимул на живеещите под наем да се оглеждат за собствено жилище на последък ... А у нас при около 3 милиона жилищен фонд някои вижда ли 400 000 празни апартаменти!? Или празните са милиони и милиарди или просто празни приказки от празни кратуни , но пък ни повече ни по-малко си направихме криза за чудо и приказ, където цените паднаха с повече от 40%, нещо което не се случи дори в Америка ( 30% спад от пик до дъното през април 2009) въпреки както се вижда невероятно по-сериозните проблеми на американския имотен пазар... Ало!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още