IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френските имоти в райони, предпочитани от чужденци, поскъпват

Цените на имотите в Париж, Лазурния бряг и Бордо растат, сочат данни за изминалите 12 месеца на Организацията на френските нотариуси

07:49 | 07.10.11 г.
<p>
	Най-силно е повишението на цените в Париж. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Най-силно е повишението на цените в Париж. Снимка: sxc.hu

Въпреки широко отразяваната в медиите нестабилност на фондовите борси и дълговата криза в еврозоната, цените на имотите във Франция вървят нагоре, особено в райони, предпочитани от чуждестранните купувачи, пише онлайн изданието Property Wire.

Данни за изминалите 12 месеца на Организацията на френските нотариуси показват, че има ръст на цените в Париж, Лазурния бряг и Бордо. Най-силно е повишението в Париж - с 23%, като в същото време обемът на продажбите се е увеличил с 2%.

В Бордо цените са се покачили с по-скромните 3,5%. Активността в Прованс и района на Лазурния бряг също е окуражаваща, като за последните 12 месеца увеличението е с 6%.

Данни на BNP Paribas показват по-силен ръст на продажбите в обемно изражение - с 20% за цяла Франция, като цените са се увеличили средно с 4 до 8%.

Според британските независими ипотечни брокери от Offshoreonline.org  данните показват, че Франция не е претърпяла същите сътресения като други пазари на имоти в Европа, като например Великобритания, Испания и Португалия.

"Тази статистика ще изненада много британски купувачи, които вероятно очакваха френският пазар да се свие по начина, по който това се случи с цените във Великобритания като цяло, с изключение на Лондон", коментира управляващият директор на Offshoreonline.org Тим Харви.

"Важно е да отбележим обаче, че френските банки традиционно са по-предпазливи при кредитирането в сравнение с колегите си на Острова, така че Франция просто не е претърпяла същите резки промени в стойността на имотите, които се случиха във Великобритания", обяснява той.

Също като във Великобритания, местоположението на имотите е значителен фактор. Въпреки че средният ръст за страната за изминалата година е малко под 5%, в някои райони като Франш Комт на изток повишението е с по-скромните 1,8%.

Делът на купувачи от Великобритания е намалял от 14% от всички покупки през 2008 г. до 11% миналата година, но британците все още са третата по големина група от чуждестранни купувачи на имоти във Франция.

Тим Харви е на мнение, че тази тенденция може да се промени. "Коментаторите се позовават на стойността на лирата, която е нестабилна, и естествено това влияе върху реалната цена, която евентуалният британски купувач би платил. През изминалите три години обаче курсът лира/евро няма значителни колебания в абсолютна стойност, така че днешният курс до голяма степен е сравним с позициите в края на 2008 г. или началото на 2009 г.", смята той.

"Със засилването и завръщането на растежа на цените на имотите вярваме, че много купувачи, които са били в позиция на изчакване, ще се завърнат на пазара", допълва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още