IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищното строителство на бъдещето - в пряка връзка с демографията

Строителството на жилища за възрастни е незаета пазарна ниша

15:03 | 30.09.11 г. 2
Жилищното строителство на бъдещето - в пряка връзка с демографията

Жилищата на Изтока и Запада

Източна и Западна Европа имат много различна инфраструктура. Докато през 50-те, 60-те, 70-те и 80-те години на ХХ век на запад усилено се строеше, на изток почти нищо не беше направено, коментира Иван Тошич от Metropolitan Research Institute в Будапеща, Унгария.

След промените от 1989 г. голяма част от жилищата в многофамилните жилищни сгради, които са изпълнявали социални функции, са били раздадени на наемателите и те са станали собственици. Много от другите собственици на жилища също живеят в големи блокове, които поради едни или други причини не се поддържат в добро състояние, допълни Тошич. Заради законодателни пропуски собствениците се грижат основно за самото жилище, но общите части се рушат, добави той.

По-различна е обстановката в Западна Европа, където действат значително по-строги механизми. В един квартал от многофамилни жилищни сгради дори само една да бъде основно ремонтирана от собствениците си, всички останали бързат „да наваксат”, коментира Тошич.

Думите си той илюстрира със снимки от квартали в Будапеща, Хага, Добрич и Тирана. Докато в Будапеща и Хага само от вида на фасадите на сградите можеше да се заключи за нивото на поддръжка, то фотосите от България и Албания показваха точно обратното: полуразрушени мазилки, капещи улуци и мръсни прозорци на общите части рязко контрастираха с модерни щори и дограма на отделните жилища.

Други снимки от малко източно германско градче, разположено близо до границата с Полша, показваха подобна на българската панелна действителност. Причините обаче далеч не се коренят в безотговорността на етажната собственост, а в миграцията. В последните 10 години това градче, по думите на Тошич, е намаляло с 20 хил. души, предимно млади хора, както сочат данните на местната община.

Изводът, който строителният бизнес може да си направи от тези картини, е че трябва повече да си сътрудничи с местните власти при планирането на градоустройството и да се строи според нуждите на населеното място и особеностите на местното население, заключи Иван Тошич.

Жилищата за възрастни – незаета пазарна ниша

Последна актуализация: 21:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
По-горе тук пише "Жилищното строителство на бъдещето - в пряка връзка с демографията "а аз чета "- Сетила се мара..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Цялата грешка е в това, че строителството не беше и не е за да се живее в него, а за да се завъртят(изперат) едни пари. Добра практика би било разрешение за строителство да се дава при поне ангажимент за продажба на 50% от площите като строителя трябва да има банкови гаранции, че ще може да завърши обекта.Така всичко ще си дойде на мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още