IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изоставено летище може да разреши проблема с недостига на офиси в Хонконг

Наемите във финансовия център стават все по-високи, а предлагане на нови площи почти няма

13:02 | 30.09.11 г.
Изоставено летище може да разреши проблема с недостига на офиси в Хонконг

Милениъм Сити

От преместването на летището на остров Лантау, Кай Так е използвано за офиси на държавната администрация, автомобилни паркове и шоуруми, зала за боулинг и игрище за голф.

Милениъм Сити, клъстер от по-нови офис сгради, построен от Sun Hung Kai Properties Ltd., е дом на бек-офисите на банки като Standard Chartered Plc и Bank East Asia Ltd.

"Тук наистина можем да имаме един Канари Уорф, ако правителството се стегне", твърди Джон Дейвис, базиран в Хонконг главен изпълнителен директор в CB Richard Ellis.

След десет години на обществени дискусии и консултации, през 2007 г. правителството изготви план за преработването на мястото. Настоящият план включва изграждането на над 33 000 държавни и частни жилища, 1,9 млн. кв.м офиси, търговски центрове и хотели, туристически терминали и стадион.

Премахване на стигмата

Нарастващите цени в центъра вече карат някои от наемателите там да го напускат. През 2007 г. Morgan Stanley, Credit Suisse Group AG и Deutsche Bank AG преместиха изцяло операциите си в Международния търговски център в Западен Коулун.

Цените на имотите на полуостров Коулун на север от Виктория Харбър винаги са били под тези на остров Хонконг, където е финансовият квартал на града и най-скъпият жилищен район. Това "премахна отрицателната стигма на Коулун", твърди Дейвис. За да привлече същия калибър от клиенти обаче, Източен Коулун трябва да подобри своята инфраструктура", допълва той.

Но преди това правителството трябва да бъде убедено да промени съществуващите планове за старото летище, включващи стадион, за да отвори място за повече офис сгради.

Правителството "е решено да увеличи предлагането на висококачествени офис площи", заяви в средата на септември държавният секретар по строителните дейности Кари Лам. Той посочи изграждането на нови офиси центрове, включително в Западен Коулун и Кай Тай, като част от тази стратегия, наред с освобождаването на още парцели в центъра и съживяването на бивши индустриални райони.

Гавин Морган, управляващ директор на Jones Lang LaSalle Inc. в Хонконг, е сред хората, обзалагащи се, че източен Коулун може да помогне да се преодолее недостигът на офис площи в града.

"През следващото десетилетие източен Коулун ще бъде превърнат в най-големия бизнес квартал в Хонконг", убеден е той. "Той обаче до голяма степен ще бъде смятан за неключов централен бизнес район, тъй като няма една компания, която да разработва целия район".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още