IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изоставено летище може да разреши проблема с недостига на офиси в Хонконг

Наемите във финансовия център стават все по-високи, а предлагане на нови площи почти няма

13:02 | 30.09.11 г.
Изоставено летище може да разреши проблема с недостига на офиси в Хонконг

Изоставеното летище Кай Так в Хонконг, което не се използва от 13 години, може би е ключът към преодоляването на недостига на най-скъпия офис пазар в света, където банки като Goldman Sachs Group се борят за пространство, пише Bloomberg.

Буренясалите парцели и разнебитените хангари на летището, където правителството планира да построи жилища и стадион, се простират на площ, равна на Central Park в Ню Йорк. Мястото е достатъчно за изграждането на цели 3,5 млн. кв. м офиси до 2021 г., твърди Никълъс Брук, основател на базираната в Хонконг компания Professional Property Services Ltd. Това е три пъти повече от Канари Уорф в Лондон.

Според Брук през изминалите шест месеца той е имал срещи с азиатските шефове на четири от най-големите инвестиционни банки в света и всеки един от тях е твърдял едно и също нещо: ако наемите продължат да вървят нагоре и Хонконг не започне да строи повече луксозни офиси, скоро те ще трябва да преместят част от дейностите си в други градове в Азия.

Проблем с разходите

Наемите на луксозните офиси във финансовия център са се покачили с 60% от юли 2009 г., според CB Richard Ellis Group Inc. Наeмите в Хонконг в сгради, считани за висококачествени, са били на равнище от 105 долара/кв. м в края на второто тримесечие, в сравнение с 90 долара в Сингапур и 41 долара в Шанхай, сочат данни на Cushman & Wakefield, най-голямата частна компания за търговия с бизнес имоти в света.

От 2007 до 2010 г. в централната част на мегаполиса не е имало никакво ново предлагане, въпреки че тази година е възможно в квартала да бъдат построени около 11 420  кв.м, офис площи, показва изследване на CB Richard Ellis. За сравнение, между 2002 и 2006 г. са добавени над 230 хил. кв.м нови офиси.

"Приближаваме момента, в който фирмите няма да могат да си позволят наемите", според Саймън Смит, базирания в Хонконг директор на отдела за изследвания в Азия на Savills Plc. "Ако се огледате в останалите офис пазари по света, всички те в даден момент са били принудени да строят децентрализирани офис райони".

"Танцът на дракона"

Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още