IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Държавата се отказва от наема на земите около вече продадените кооперации

Платеният наем няма да се възстановява на собствениците, гласят приетите днес от парламента промени в закона за земеделските земи

11:59 | 29.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Държавата се отказва от наема на земите около вече продадените кооперации

Хората, придобили собственост върху сгради и съоръжения на закрити селскостопански организации, вече няма да заплащат наем за ползването на застроените и прилежащи площи. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Законa за собствеността и ползването на земеделските земи.

Приетите изменения предвиждат платените по досегашния ред суми за наем да не бъдат възстановени.

Депутатите приеха още, че когато се изземват неправомерно ползвани земеделски имоти с възстановено право на собственост и процедурата е по искане на ползвателите на правното основание, иззетите имоти ще бъдат предоставяни на ползвателите на правно основание, а не на собственика.

Промените са изготвени от група народни представители на ГЕРБ. Законопроектът им предвижда и изменения, свързани с коригиране на сроковете за уедрено ползване на земеделските масиви.

Депутатите отхвърлиха законопроекта, предлаган от Лъчезар Тошев ("Синята коалиция"). Проектът предвиждаше да отпадне възможността земеделските земи, за които няма сключени договори и за които собствениците не са подали декларации за формата на стопанисване, да бъдат разпределяни между ползвателите.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още