IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Собствениците на имот във Великобритания са „ипотечни затворници“

Някои собственици на Острова се намират в клопката на своя кредит, застрашавайки активността в целия сектор, смятат специалисти

07:52 | 28.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Визуалиация: sxc.hu</p>

Визуалиация: sxc.hu

Собствениците на имот във Великобритания, които направиха покупка в средата на миналото десетилетие, когато се предлагаха скъпи кредити дори и на тези с най-тъмна кредитна история, се превърнаха в „ипотечни затворници“, разчитащи на ниски лихвени нива и без възможност да мърдат, смятат брокери.

Примката, в която се намират тези купувачи, може да продължи с години, пише Financial Times.

Въпросните проблеми се усещат най-остро на ниския ценови сегмент на жилищния пазар, където купувачите имаха възможност да получат кредит с малко самоучастие. Тези, които се намират по-високо на стълбицата, разполагат с повече собствен капитал в имота и с по-добра кредитна история. Това са две много важни условия при договаряне на нов кредит.

Понижаващите се жилищни цени изтриха и малкото собствен капитал, който много от собствениците имаха инвестиран в имота си, което направи невъзможно да продадат жилището на печалба или да получат заем от друг кредитор.

Според прогнози на Santander близо 2 млн. собственици на имот на Острова може да се намират в капана на своя първи дом, като повечето от тях са на между 20 и 30-годишна възраст.

Откакто те придобиха имота си, цените на имотите се понижиха средно с 28 хил. паунда, според проучване на Lloyds. Наред с това един на всеки пет се смята, че има под 10% собственост в жилището си, докато останалата част от стойността е във вид на ипотечен кредит.

Около един от всеки десет дължи повече, отколкото е стойността на имота.

Правителството получава различни призиви да увеличи подкрепата си за уязвимите собственици, които не биха могли да обслужват кредитите си, ако лихвите се повишат.

Различни спасителни инициативи като схемата за ипотечна помощ, стартирани от предишното правителство, сега се ограничават, като не се заместват с нищо друго, пише изданието.

Политическият фокус остава насочен към купувачите на първи дом. Различни дани обаче сочат, че ситуацията при тях се подобрява, докато други групи от собственици остават по-застрашени. От Съвета на ипотечните кредитори през юли отчетоха 10-месечен връх в активността сред купувачите на първи дом, които се възползват от понижените жилищни цени и повишеното разнообразие от жилищни кредити.

Ниските цени обаче продължават да утежняват положението на собствениците, закупили на върха на пазара, които искат да продадат жилището си и да купят друго.

Тази негативна ситуация обаче може да има отражения върху останалата част от сектора, смятат специалисти.

Сделките в момента са на нива под 61% от дългосрочното средно равнище и вероятно ще останат на ниски нива, ако ситуацията за собствениците не се подобри.

Трудно е да си представим, че тази ситуация ще се промени значително през следващите две до три години“, коментира Рей Бългър, ипотечен експерт в компанията за кредитни консултации John Charcol.

„И ако сделките с имоти са малко, то това ще доведе до по-ниска активност нататък по жилищните вериги и в крайна сметка – спад в икономическата активност и събирания ДДС“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
sisiko
преди 12 години
Спокойно може да се напише това и за БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още