IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спекулативните проекти за имоти в Европа са отново в кредитна немилост

Почти половината от кредиторите смятат да намалят или запазят нивото на кредитиране за проекти за имоти през следващите пет години

13:06 | 27.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Спекулативните проекти за имоти в Европа са отново в кредитна немилост

Европейските кредитори отново спряха кранчето за спекулативните проекти за имоти поради нови пазарни сътресения и някои опасения, свързани с Базел 3, сочи нов доклад.

Близо половината от кредиторите, които финансират проекти за имоти в Европа, смятат или да намалят кредитирането, или да го запазят на същите нива през следващите пет години, сочат данните на консултантската компания EC Harris.

За сравнение, миналата година едва 3% имаха намерение да кредитират по-малко и 29% планираха да запазят същия обем.

Най-предпочитаните за кредитиране проекти са офис и търговски сгради в глобални финансови центрове като Лондон, Франкфурт и Париж. Популярността на публично-частните партньорства (ПЧП) и на студентските общежития пък намалява с понижението на публичните разходи. Едва 6% от кредиторите са казали, че предпочитат да финансират ПЧП проекти и 3% - студентски общежития, което е понижение спрямо дяловете от съответно 15% и 11% от кредиторите миналата година.

Почти всички кредитори (97%) са казали, че е по-голяма вероятността да отпуснат финансиране за проекти, които имат предварителни договори за наем в сравнение със спекулативни проекти, тъй като първите гарантират приходи. Близо половината (48%) имат предпочитания за проекти, в които участват и капиталови съинвеститори като инвестиционни фондове, тъй като те гарантират контрол и управление на проекти.

Много от кредиторите, особено тези в западноевропейските банки, прогнозират също и ръст на алтернативните източници на финансиране като мецанин и корпоративни облигации.

„Наблюдаваме криза на доверието сред европейските банки в момента“, коментира Матю Кътс, директор Кредитори и инвеститори в EC Harris.

Много малко кредитират спекулативно, поради което много проекти не могат да бъдат започнати. Кредиторите изчакват, докато се подобри ситуацията в еврозоната, но предвид, че това ще отнеме известно време, кредиторите и предприемачите трябва да работят заедно, за да намерят нови начини да убедят кредиторите да поемат известен измерим риск, свързан с проектите, смята той.

Общо 63% от анкетираните кредитори казват, че предпочитат да финансират проекти в собствената си страна, вместо в чужбина. Сред причините за това са директна връзка с предприемачите и по-голямо разбиране на пазара.

Съществуват също опасения, че изискванията за по-големи резерви заради разпоредбите на Базел 3 също ще имат пагубен ефект върху кредитирането. Въпреки че инвеститорите разбират необходимостта от изчистване на „лошите“ активи от техните баланси, това се оказва трудно при настоящия икономически климат, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още