IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата в Дубай скоро ще достигнат дъното, според глобален консултант

"Арабската пролет" се е отразила положително на хотелския сегмент в емирството, надеждите за пазара на офиси са свързани с очакваното търсене от компании, базирани в съседни държави

17:15 | 26.09.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Цените на апартаментите и вилите в Дубай може скоро да достигнат дъно, след като купувачите потърсиха по-малко рискови инвестиции на други пазари заради размириците в арабския свят. Все пак „Арабската пролет“ не засегна Дубай и Абу Даби, докато по-сериозни последствия понесоха Египет, Сирия и Тунис, пише Bloomberg.

Данни на консултантската компания Jones Lang LaSalle показват, че цените на апартаментите в емирството се стабилизират или падат съвсем леко, което се приема индикация за предстоящо намиране на дъно.

Продажбите на вили в Дубай са намалели с една трета в последните месеци, но стойността на сделките се е увеличила с 59%. Консултантите посочват, че това се дължи на интереса към скъпите луксозни имоти, които привличат повече купувачи.

Цените на жилищата в Дубай се сринаха с 64% от пика им, отчетен в средата на 2008 г., показват данни на Deutsche Bank. С настъпването на кризата много спекулативни играчи се оттеглиха от имотния пазар в емирството.

Най-облагодетелстван от „Арабската пролет“ е хотелският пазар в Дубай, показват данните на консултантската компания. Средното ниво на заетост през юли достигна 78% при 60% през същия месец две години по-рано.

Цените на хотелите обаче са поставени под сериозен натиск заради новите проекти, въпреки че темпът на строителството значително се забави спрямо пика от 2008 г. До края на юли са пуснати в експлоатация над 1 700 нови хотелски стаи. С това предлагането в сегмента се е увеличило с над 3%.

Най-зле се представя офис сегментът от имотния пазар в Дубай, отбелязва консултантската компания. Той е обаче най-малко засегнат от размириците. Надеждите за сектора са свързани с това, че търсенето вероятно ще се засили в бъдеще, тъй като компании от Бахрейн и други държави в региона ще изместят своите централни управления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още