IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на луксозните жилища в Лондон растат

Ръстът се обяснява с факта, че на фона на дълговата криза в Европа инвеститорите купуват активи с по-малък риск

15:53 | 26.09.11 г.
<p>
	Лондон. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Лондон. Снимка: sxc.hu

Цените на луксозните жилища в централен Лондон отбелязаха най-силното си повишение от 11 месеца през септември, сочат данни на Knight Frank, цитирани от Bloomberg. Според експертите ръстът се дължи на факта, че на фона на дълговата криза в Европа инвеститорите купуват активи с по-малък риск.

Стойностите на къщите и апартаментите, струващи средно 3,7 млн. паунда, са се покачили с 11,4% на годишна база, съобщи базираната в Лондон агенция за недвижими имоти. На месечна база темпът на повишение е най-бавен от октомври 2010 г.

"Кризата в еврозоната вероятно е най-голямото опасение, най-вече заради факта, че хората са много несигурни какво ще се случи, ако тя се разпадне", казва Лиъм Бейли, който оглавява отдела за жилищни проучвания в Knight Frank. Това прави активите във Великобритания привлекателни, защото те са деноминирани в лири, допълва той.

Броят на евентуалните купувачи, които оглеждат имоти в централен Лондон, е нараснал с 25% през третото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата година, сочи докладът. Цените са на рекордно високи нива - с 4,5% над последния пик на пазара през март 2008 г.

Рекордно ниските лихви във Великобритания и слабите позиции на паунда правят имотите в центъра на британската столица по-привлекателни за чуждестранните купувачи, казва Бейли. Международните купувачи в момента участват в 55% от сделките с луксозни жилища в града спрямо 49% преди година.

"В момента броят на руснаците расте", обяснява Бейли. "Има известна несигурност заради изборите догодина и хората търсят възможности да инвестират парите си в чужбина", допълва той.

На купувачи от Русия се падат 6,3% от всички покупки, осъществени през 12-те месеца до септември, следвани от Обединените арабски емирства с 4,7% и САЩ с 3,9%. Около 3,2% е делът на французите. Те са най-многобройни сред купувачите от Европа.

Цените през септември се повишиха с 0,6% в сравнение с август, най-слабото представяне на пазара, откакто цените се понижиха с 0,2% през октомври 2010 г. В началото на август палежите и грабежите в квартала Тотнъм предизвикаха бунтове, при които само в столицата бяха извършени над 3000 престъпления.

"През последните седмици на август и първата седмица на септември имаше известно забавяне при сключените сделки", казва Бейли. "Имаше лек ефект от бунтовете, което забави някои покупки", допълва той.

Според Knight Frank цените на луксозните жилища през тази година ще нараснат с цели 12%. През 2010 г. ръстът им бе 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още