IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lehman още е фактор на пазара на бизнес имоти

Мениджърите по преструктурирането на имотите на Lehman запазиха най-големите от тях, предимно с намерението да ги продадат в бъдеще

14:40 | 19.09.11 г.
<p>
	Lehman все още e основен собственик и продавач на бизнес сгради. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Lehman все още e основен собственик и продавач на бизнес сгради. Снимка: sxc.hu

Lehman Brothers Holdings Inc. беше един от най-големите играчи на пазара на бизнес имоти, преди да фалира. Три години след фалита на инвестиционната банка (на 15 септември 2008 г.), тя все още играе голяма роля в сектора като основен собственик и продавач, пише Wall Street Journal.

При фалита си навремето банката обяви, че недвижимото имущество, което притежава, е на стойност 23 млрд. долара. Оттогава тя реинвестира в отделни имоти, продаде някои, а други й бяха отнети от кредиторите.

Като цяло обаче мениджърите по преструктурирането на имотите на Lehman - Alvarez & Marsal, запазиха най-големите от тях, предимно с намерението да ги продадат в бъдеще. Голяма част от стойността от 23 млрд. долара беше отписана. Общо Lehman очаква да получи около 13,2 млрд. долара от портфолиото от имоти в периода между 2011 г. и 2014 г., след като получи възвръщаемост от 3 млрд. долара в периода между обявяването на фалит и 2011 г.

Имотите на Lehman, които бяха продадени, варират от портфолио от 10 офис сгради в Розлин, Вирджиния, до провален проект за апартаменти на Бродуей в Манхатън – сделки, които още не са финализирани. Най-големият актив, който компанията все още притежава, е гигантът в бизнеса с апартаменти Archstone, закупен в сделка на стойност 22 млрд. долара през 2007 г., макар и съдбата му да е неясна предвид спор с други собственици.

В интерактивна графика Wall Street Journal анализира какво се е случило с най-големите активи на Lehman от сектора на недвижимите имоти през последните три години. Изчисления на базата на вътрешен списък на банката на нейните 34 топ актива от август 2008 г. сочат, че тези активи днес формират стойност от 7,5 млрд. долара, или около 60% от общата сума, която Lehman планира да възстанови от имоти до 2014 г.

„Както показахме с активи като тези на Бродуей и в Розлин“, казва Джеф Фитк, управляващ директор на Alvarez & Marsal, „продължаваме да отбелязваме стабилен напредък в портфолиото, така че сме в позиция да съберем средства, когато е подходящо в бъдеще, в полза на нашите кредитори.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още