IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офертните цени на британските жилища с 1,5% годишен ръст

Повишението на месечна база през септември е 0,7%

11:35 | 19.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Жилищни сгради в Лондон. <em>Снимка: avail. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Жилищни сгради в Лондон. Снимка: avail. Лиценз: Creative Commons

Цените „предлага“ на жилищните имоти във Великобритания отбелязаха лек ръст през септември, тъй като продавачите се надяват, че потенциалните купувачи ще бъдат под натиск да купят в периода преди Коледа, сочат данни на сайта за имоти Rightmove.

Средните офертни цени на имотите на Острова са се повишили с 0,7% на месечна база през септември и с 1,5% на годишна база.

Така средната цена на жилище, обявено за продан през септември, е била 233 139 паунда в сравнение с 231 543 паунда през август. Тази цена обаче е била с 3% по-ниска в сравнение с нивата от юни.

Много продавачи се опитват да се възползват от притиснатите потенциални купувачи, които искат да сключат сделка преди коледните празници, за да „се насладят на пуйката в своя нов дом“, коментира Майлс Шипсайд, директор на Rightmove.

“Новите продавачи искат със 7255 паунда по-малко, отколкото преди три месеца, опитвайки се да постигнат баланс между постигането на по-висока печалба и намирането на купувач в краткия есенен продажбен сезон”, казва той.

Друг краен срок, който може да накара купувачите да действат по-бързо, е през март, когато се планират някои данъчни промени за купувачите на първи дом. След тази дата купувачите ще плащат 1% данък върху всяка покупка на жилище на стойност над 125 хил. паунда в сравнение със сегашния праг от 250 хил. паунда.

Активността на британския пазар едва започва да се възстановява след колапса на инвестиционната банка Lehman Brothers през септември 2008 г. Много купувачи биват възпирани от сделка поради строгите условия за кредитиране и високото ниво на инфлацията, понижило тяхната покупателна способност, както и опасения относно сигурността на тяхната работа и икономиката като цяло, пише Fox Business.

Жилищните цени се повишиха едва с 2,5% през последните три години, отчитат от Rightmove. За сравнение, ръстът в периода между 2005 и 2008 г. е 16,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още