IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпазливостта все още доминира на европейските пазари на имоти

Въпреки някои леки ръстове не се очаква наемната активност, както и наемните нива в Европа да се увеличат значително през 2011

13:18 | 13.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сграда на търговски център в Прага. Снимка:&nbsp;&nbsp;Centrum Čern&yacute; Most</p>

Сграда на търговски център в Прага. Снимка:  Centrum Černý Most

Пазарите на бизнес имоти в Европа продължиха да се стабилизират и през първото шестмесечие на 2011 г., въпреки че наемната активност остава ограничена поради несигурността, породена от крехкия и неравномерен процес на икономическо възстановяване, сочи доклад.

Въпреки че търсенето от страна на наемателите е значително над нивата от най-ниската точка на пазара през 2009 г., някои от най-големите офис пазари в Европа отчетоха по-ниска наемна активност за полугодието в сравнение с година по-рано, се казва в ново проучване на консултантската компания Knight Frank, изпратено на Investor.bg.

Усвояването на пазара в Централен Лондон отчете спад от над 30% на годишна база до 430 хил. кв. м. Въпреки че френският пазар отбеляза по-силен период в сравнение с 2010 г., като Париж отчете ръст от 4% до 1,1 млн. кв. м, активността през второто тримесечие се забави след изключително силни първи три месеца. Така второто тримесечие бе най-слабото от третото тримесечие за пазара на 2009 г.

Интензивността на усвояването на останалите пазари бе различна и до голяма степен отразяваше хода на капиталите в европейските икономики. В сравнение с първото полугодие на 2010 г. повечето германски пазари отчетоха подобрение, докато активността в Мадрид бе значително по-ниска.

Офис наеми

Наемите на първокласните офис площи на повечето от най-големите пазари на континента останаха непроменени или отчетоха лек ръст. Наемните ръстове обикновено бяха най-силни на пазарите, облагодетелствани от подобрена икономическа среда като Стокхолм, Москва и някои германски пазари.

След като бе водеща сила в подобрението на европейските пазари през 2010 г. Централен Лондон отчете забавяне в темповете на наемен ръст. Първокласните наеми в Уест Енд се повишиха с 9%, докато тези в Ситито останаха непроменени.

На някои, макар и по-малко, от основните пазари първокласните офис наеми остават под натиск. Наемните нива във второстепенния сегмент обаче остават по-нестабилни на по-голяма част от пазарите.

През останалата част от 2011 г. по-голямата част от пазарите се очаква да отчетат или продължаваща стабилизация, или незначителни ръстове. Наемният ръст до голяма степен ще се дължи на ограниченото предлагане, тъй като наличността на първокласни площи, особено в централните градски части, се понижава на много пазари поради ниския брой нови проекти вследствие на кризата.

Търговски имоти

Пазарите на търговски имоти в Европа остават засегнати от сравнително слабото потребление, тъй като ограничителните мерки и повишаващите се разходи за енергия ограничават покупателната способност на домакинствата.

Търсенето на нови площи остава най-голямо в първокласния сегмент на пазара, което помага наемните стойности на най-известните търговски улици в Европа да останат стабилни. И в този сегмент на голяма част от второстепенните пазари наемите продължават да остават под значителен натиск.

Логистични площи

На по-голямата част от логистичните пазари в Европа наемите през периода останаха непроменени, с изключение на някои пазари като Москва, които отчетоха значителен спад в наличността.

Предлагането на някои от най-търсените локации е все по-ограничено, предвид факта, че спекулативните проекти за изграждането на нови площи все още се броят на пръсти.

Инвестиционни пазари

По данни на Real Capital Analytics инвестиционният обем в Европа през първите шест месеца бе 58,9 млрд. евро. Това бе ръст от близо 15% в сравнение със същия период на 2010 г., но спад в сравнение с второто шестмесечие на годината, което бе изключително силно, се казва в доклада.

Инвестиционните нива бяха малко по-ниски през второто тримесечие в сравнение с първото.

Инвестиционната активност се забави във Великобритания и периферните пазари, сред които Ирландия, Португалия и Испания. Германия и скандинавските държави обаче отчетоха повишени обеми, тъй като инвеститорите бяха привлечени от по-положителната иконмическа среда в тези държави.

Германия изпревари Великобритания и зае първото място като най-активен европейски пазар с инвестиции от общо 7,9 млрд. евро през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още