IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват американският жилищен сектор да продължи да върви надолу

Цените на жилищата обаче ще се покачат леко през 2012 г., прогнозират икономисти, анкетирани от Ройтерс

16:15 | 12.09.11 г. 1
Очакват американският жилищен сектор да продължи да върви надолу

Борещият се с кризата жилищен пазар в САЩ се очаква да отбележи още известен спад в търсене на дъното, но цените на жилищата ще се покачат леко през 2012 г., според изследване на Ройтерс.

Мненията на икономистите са разделени при отговора на въпроса дали най-лошият период на жилищния пазар ще отмине до края на годината, или пък ще е нужно по-дълго време, за да удари дъното.

Очаква се скромно подобрение при продажбите на съществуващи жилища. Прогнозите от анкетата съвпадат с очакванията, че жилищният сектор ще продължи да е в слаби позиции още години наред.

Секторът не може да си стъпи на краката от срива през 2007 г., въпреки държавните програми за милиарди долара и супер ниските лихви. Макар че лихвите по ипотечните кредити отбелязаха нов рекорден минимум през седмицата, завършила на 8 септември, анализаторите не очакват треска за купуване.

Опасенията, че САЩ са на път към още една рецесия, високата безработица и затегнатото кредитиране държат купувачите далеч от пазара, като по този начин предизвикват свръхпредлагане на жилища, което пък от своя страна понижава цените.

Въпреки че продажбите на т. нар. "лоши" жилища на много по-ниски цени помогнаха да се освободи част от натрупания запас, продължаващите възбрани се очаква да поддържат анемичното състояние на пазара.

Според анализаторите евентуалното възстановяване на сектора зависи от подобряването на пазара на труда и икономиката като цяло.

Участниците в анкетата на Ройтерс очакват индексът Standard & Poor's/Case-Shiller за цените на жилищата в 20 града да падне с 3,8% до края на тази година, преди да се стабилизира и да се повиши с 0,8% през 2012 г. Прогнозите са по-добри от предишното подобно проучване, проведено през юни, когато прогнозите бяха, че цените ще паднат с 5% през тази година и ще нараснат с 0,5% догодина.

Прогнозите за промените в индекса за цените на жилищата за тази година варират сериозно - от спад с 14% до увеличение с 0,1%. Прогнозите за 2012 г. са по-близки - от 6% понижение до скок с 4%.

Половината от анкетираните твърдят, че цените или вече са ударили дъното, или пък това ще се случи до края на последното тримесечие на годината. По-голямата част от останалите вярват, че възстановяването едва ли ще започне преди 2012 г., а неколцина смятат, че това ще се случи през 2013 г. или 2014 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Walentina06
преди 12 години
Да се покачват,колко да се покачват,най-много да стигнат цените на панелките в Люлин,Меден рудник,Столипиново,Владиславово и кайсиева градина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още