IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На Турция ще й трябват 3 млн. нови жилища в идните 5 години

Основни фактори за повишено търсене ще бъдат прирастът на населението, урбанизационните процеси и икономическият ръст

15:48 | 09.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Проект за нова жилищна сграда в Истанбул. <em>Визуализация: Ozyurtlar insaat</em></p>

Проект за нова жилищна сграда в Истанбул. Визуализация: Ozyurtlar insaat

Предвид увеличението на населението в Турция ще е необходимо да бъдат изградени общо 3 млн. нови жилища през следващите пет години, смята заместник-председателят на Търговската камара в Измир Акън Казанчоглу.

По негово мнение в страната трябва да бъдат взети мерки за развитието на местните и чуждестранните инвестиции в сектора на строителството, който трябва да се развива със специална политическа стратегия.

Той казва, цитиран от ежедневника „Хюриет“, че общо 500 хил. от необходимите жилища ще бъдат изградени от държавната агенция за жилищно развитие TOKI. Останалите 2,5 млн. жилища обаче трябва да дойдат от частния сектор.

Сред основните фактори, които водят до необходимостта от мащабно ново строителство, са прирастът на турското население, обновяването на територията и урбанизационните процеси.

Икономическото развитие на страната води до ръст в търсенето на качествени и луксозни жилища, казва той.

Благодарение на фокуса на страната върху производството за външния пазар през последните години, Турция е успяла да отбележи значителен напредък и да излезе по-силна от кризата, смята Казанчоглу.

Жилищните продажби в страната се повишиха с 6,07% през първите шест месеца на 2011 г. на годишна база, надхвърляйки 91 хил. покупко-продажби.

Броят на регистрираните заети в сектора на строителството е 1,5 млн. души, като със съпътстващите сектори той е повече от 3 млн. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още