IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи спад в цените на жилищата във Великобритания от четири месеца

Пониженията през август са с 1,2% на месечна база и с 3,9% на годишна

10:51 | 08.09.11 г.
Първи спад в цените на жилищата във Великобритания от четири месеца

Цените на жилищата във Великобритания отбелязаха спад за първи път от четири месеца през август на фона на по-ниското потребителското доверие в страната, обяви Halifax.

Спрямо юли понижението е с 1,2%, съобщи ипотечният отдел на Lloyds Banking Group Plc, цитиран от Bloomberg. На годишна база спадът е с 3,9% до средно 162 хил. паунда. (259 хил. долара).

По-рано през месеца данни на банката Nationwide отчетоха по-скромни понижения в цените на жилищата през август от 0,6% на месечна и 0,4% на годишна база.

Потребителското доверие в страната също се понижи през август на фона на бюджетните съкращения и ускорената инфлация. Очаква се на днешнoто си заседание Bank of England да остави основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5% с оглед на забавеното възстановяване на световната икономика, засилващата се дългова криза в Европа и продължаващите ограничителни финансови мерки във Великобритания.

"Ниските лихви вероятно ще продължат да покрепят пазара, докато все по-голямата несигурност за икономическото бъдеще и натискът върху финансите на домакинствата ограничават търсенето", твърди икономистът от Halifax Мартин Елис. "Като цяло очакваме стабилност, както в цените, така и в активността през идните месеци", допълва той.

Спадът на цените на жилищата през август е първият от април, когато те отбелязаха понижение с 1,4%. За трите месеца до август включително цените са се покачили с 1% спрямо предходното тримесечие, но на годишна база те са спаднали с 2,6%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още