IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Беларус свива строителството на жилища с 20% догодина

Според вицепремиера на страната Анатолий Калинин загубите от жилищното строителство нарастват

21:19 | 07.09.11 г.
Беларус свива строителството на жилища с 20% догодина

Беларус планира да построи между 5,7 и 5,8 млн. кв. м. жилища през 2012 г., което е с 20% по-малко от планираните за 2011 г. нови жилищни площи, съобщи пред журналисти вицепремиерът на страната Анатолий Калинин, цитиран от онлайн изданието RIARealty.

Едва 40% от жилищните площи ще се строят със заеми при облекчени условия, а останалите 60% - с кредити при общи търговски условия, поясни той. Половината от новите жилища пък ще бъдат построени в столицата Минск, обясни още Калинин.

Той отбеляза, че през тази година в Беларус се наблюдава спад на дейностите в жилищния сектор. "Планирахме да построим 7,28 млн. кв. м. жилища. С оглед на инфлационните процеси и други изменения в икономиката на страната ни, загубите от жилищното строителство нарастват, затова в момента плановете са за около 7 млн. кв. м", поясни вицепремиерът.

Той подчерта, че в Минск действително има проблем със строителството на жилища за нуждаещите се. "Гражданите, които са в списъците на нуждаещите се от 1989-1990 г., едва сега се включват в строителство, включително с частично кредитиране при преференциални условия", коментира той.

За периода януари-юли 2011 г. обемът на жилищното строителство в Беларус е намалял с 16,3% спрямо същия период на 2010 г. до 2,836 млн. кв. м (37,8% от годишния план). За гражданите, включени в списъците на нуждаещите се от по-добри условия за живот, в експлоатация са въведени 1,826 млн. кв. м жилищна площ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още