IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските публични компании за имоти с най-голям потенциал за растеж в Европа

Публичните компании за имоти в Европа имат потенциал да удвоят пазарната си капитализация на стойност 300 млрд. евро в средносрочен план, прогнозират от асоциация в сектора

10:07 | 03.09.11 г.
<p>
	Борсата във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Борсата във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Силните признаци на възстановяване на инвестиционния пазар на имоти в Германия означават, че страната би могла да допринесе по-голям дял в потенциалното удвояване на пазарната капитализация на европейския публичен сектор на недвижими имоти през следващите пет години, според Филип Чарлс, главен изпълнителен директор на Европейската асоциация на публичните компании за недвижими имоти (EPRA).

На годишната конференция на организацията в Брюксел, Чарлс, цитиран от онлайн изданието Europe Real Estate, заяви, че "германските публични дружества, работещи в сферата на недвижимите имоти, имат голям потенциал за растеж, тъй като инвеститорите все по-ясно осъзнават колко привлекателен е публичният модел. Акциите на компаниите за недвижими имоти предлагат на инвеститорите един ликвиден и прозрачен начин за достъп до имоти в Германия и са много конкурентна алтернатива на фондовете за недвижими имоти от отворен тип, които са на германския пазар от 50 години".

Неотдавнашно проучване на компанията за управление на активи Schroders сред 112 институционални инвеститора в германски фондове за имоти от отворен тип разкри, че 38% от инвеститорите възнамеряват да престанат да инвестират в подобни фондове заради въвеждането на минимален период на участие от две години. Освен това една трета от анектираните планират да оттеглят инвестициите си в тези фондове през следващите 12 месеца.

EPRA твърди, че общият размер на потенциалния пазар на инвестиции в недвижими имоти в Германия е над 1 трлн. евро, което го прави най-големият в континентална Европа и малко по-голям от този във Великобритания. Секторът на фондовете от отворен тип притежава активи на стойност 85 млрд. евро, като близо 30% от пазара в момента е затворен за изкупуване поради проблемите с ликвидността на ивестиционните дружества през последните години. Германските институционални инвестиционни фондове имат активи на стойност между 30 и 40 млрд. евро.

За сравнение, публичните дружества, работещи в сферата на недвижимите имоти в Германия, имат доста по-малка пазарна капитализация - между 20 и 25 млрд. евро, или приблизително 1,5% от общия пазар. Причинните за този рекордно нисък дял изглежда са свързани със сравнително малкия дял от германското население, притежаващо акции (под 10%); популярността на имотните фондове от отворен тип в миналото сред инвеститорите поради обвързаните им с банките дистрибуционни мрежи; сравнително неотдавнашното въвеждане на привлекателните тръстове за инвестиции в недвижими имоти през период на цялостна нестабилност на пазара на акции, и липсата на местни тръстове за инвестиции на жилищния пазар.

Вече има признаци, че германските фирми за недвижими имоти все по-често използват фондовия пазар за набиране на капитал. От предишната годишна конференция на EPRA преди година, делът на Германия в TSE EPRA/NAREIT Europe Index се е увеличил от 3,5% на 6%, което представлява увеличение на пазарната капитализация с над 75%.

Според EPRA ако ситуацията се развие по възможно най-добрия начин, публичните компании за недвижими имоти в Европа като цяло имат потенциал да удвоят пазарната си капитализация на стойност 300 млрд. евро в средносрочен план, тъй като банките търсят начини да се отърват от "лошите" имоти в портфейлите си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още