IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влошаващата се банкова криза може да удари сделките с имоти в Европа

Трудностите на междубанковия пазар биха могли отново да създадат отрицателни последици за кредитополучателите, коментира експерт

12:10 | 31.08.11 г.
Влошаващата се банкова криза може да удари сделките с имоти в Европа

Възобновеният фокус на пазара върху финансовите проблеми на Италия и Испания и впоследствие върху европейските банки може да окаже отрицателно въздействие върху сделките с имоти, твърди в интервю за PropertyEU Роб Уилкинсън, главен инвестиционен директор на AEW Europe.

"Трудностите на междубанковия пазар биха могли отново да създадат отрицателни последици за кредитополучателите, като наличността и разходите по кредитите засегнат сделките с имоти", обяснява той.

"Продължителният слаб растеж в страните, ударени от кризата, засяга изгледите за повишение на наемите, а по-високата доходност на облигациите може по подобен начин да засегне доходността от недвижимите имоти. Въпреки лошите цялостни изгледи за тези държави обаче вярваме, че за интелигентната търговия с акции все още има добри възможности за възвръщаемост с умерен риск".

„Като се има предвид решимостта на ЕС да запази цялостта си, в момента изглежда по-вероятно щом мерките за подпомагане като Европейският инструмент за финансова стабилност бъдат приложени, ЕС да се превърне в един истински трансферен съюз, с цялата финансова отговорност, която предполага това", продължава Уилкинсън.

"Знаем, че Германия е твърдо против това при сегашната структура на управление в еврозоната и би го приела единствено ако страните, използващи единната валута, се ангажират трайно да ограничат публичните си дефицити, например в писмена форма в техните конституции. Дори и това да се случи обаче, то вероятно ще е за сметка на финландските, холандските, германските и австрийските данъкоплатци. Ако гласоподавателите в тези държави предотвратят формирането на финансов съюз, изгледите за изпадналите в криза страни бенифициенти ще се влошат".

Уилкинсън твърди, че съществуват някои ясни рискове за недвижимите имоти и други видове активи при подобен сценарий. Той обаче допълва, че според него "прекомерните опити да се избегне риска биха могли да намалят цените на имотите на някои места и при някои видове имоти под реалната им стойност, като предоставят солидни възможности за инвестиции в ситуация на нестабилност".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още