IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Покупката е по-евтина от наема за купувачите на първи дом във Великобритания

Заради ниските лихви и падащите цени на имотите покупката на жилище е по-евтина с над 100 паунда на месец от наема

17:29 | 30.08.11 г.
<p>
	<em>Снимка: www.sxc.hu</em></p>

Снимка: www.sxc.hu

Средният месечен разход по придобиването на апартамент с две спални за купувачите на първи дом във Великобритания възлиза на около 567 паунда, сочи ново изследване, цитирано от вестник Telegraph. Това е със 110 паунда по-малко от средния наем за еквивалентен имот, според проучването на Halifax.

Разходите за закупуване на имот са паднали с 40% от 2008 г. насам поради ниските лихви по ипотечните кредити и кризата на пазара на жилища. В същото време цените на наемите са намалели минимално и дори започнаха отново да вървят нагоре през последната година.

Според Сурен Тиру, жилищен икономист в Halifax, сегашният икономически климат във Великобритания е благоприятен за евентуалните купувачи на първи дом.

"Неотдавнашният спад на разходите за закупуване на имот за новодомците, сравнен с разходите за наем, е значителен и отразява спада както на ипотечните лихви и цените на имотите от 2008 г. насам, така и ясното повишение на средните стойности на наемите за последната година", обяснява Тиру.

Ипотечните лихви в страната паднаха сериозно през последните няколко години поради рекордно ниската основна лихва от 0,5%. Средната ипотечна лихва за хора без други ипотечни кредити в момента е 3,8% в сравнение с 5,9% в средата на 2008 г., сочат данните на Halifax. В същото време средната цена на типичен първи дом е намаляла с 14% до 124 378 паунда.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още