IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 10% от магазините в британските градски центрове не са заети

Проучване на British Retail Consortium показва големи различия в отделните части на Обединеното кралство за свободните търговски площи и посещенията в магазините

11:04 | 22.08.11 г.
<p>
	Жена минава край закованите с шперплат прозорци на магазини за продажби на дребно в Бирмингам. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жена минава край закованите с шперплат прозорци на магазини за продажби на дребно в Бирмингам. Снимка: Ройтерс

Средно 11,2% от магазините в централните части на британските градове остават незаети към края на май, става ясно от проучване на British Retail Consortium, цитирано от ВВС.

В Северна Ирландия обаче показателят достига 17,1%, в Уелс – 13,4%, в северна Англия – 13,1%, се посочва в документа.

От British Retail Consortium обявиха, че потребителските разходи са били подложени на тежък удар от по-високата инфлация, загубата на работни места и слабият ръст на заплатите.

В проучването се казва още, че общият брой на посетителите в магазините е намалял с 1% през юли на годишна база.

В това отношение най-голям е спадът в Уелс – 9,2%, следван от Западен Мидландс с 6,6% и Източна Англия с 6,2%. В Лондон обаче е регистриран ръст от 1,6%, в Югозападна Англия той е 0,4%, а в Шотландия – 0,2%.

„Това е първият път, в който успяхме да публикуваме данните за посещенията и свободните търговски площи с такива подробности и те показват очевидни разлики в състоянието на продажбите на дребно между отделните нации и региони в Обединеното кралство“, заяви генералният директор на компанията Стивън Робъртсън.

„Като цяло частите от Обединеното кралство, където публичният сектор има по-голям дял в икономиката, са сред онези, където потребителските разходи е по-вероятно да бъдат засегнати от притесненията за перспективите пред пазара на работна ръка и съкращенията, което означава, че хората ще пазаруват по-малко и по-голяма част от дребния бизнес ще западне“, добави той.

Проучването бе публикувано след официалните данни през миналата седмица, които показаха ръст на продажбите на дребно от едва 0,2% през юли на месечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още