IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски милиардер ще инвестира до 500 млн. паунда във фонд за имоти в Европа

С кредитно финансиране планираното портфолио на фонда може да достигне 1 млрд. паунда

18:22 | 19.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изображение: sxc.hu</p>

Изображение: sxc.hu

Швейцарско-италианският фармацевтичен магнат Ернесто Бертарели планира да инвестира до 500 млн. паунда като начален капитал за създаването на фонд за дялови инвестиции на пазара на имоти в Европа.

Бертарели, който се нарежда на 81-ва позиция сред най-богатите хора на планетата със състояние от 10 млрд. долара, цели да диверсифицира богатството на своето семейство чрез инвестиции в имоти във Великобритания и континентална Европа.

Чрез използването на дългово финансиране планираното портфолио от имоти може да достигне близо 1 млрд. паунда, пише FT.

Инвестиционната стратегия ще бъде управлявана от компанията Crosstree Real Estate Partners, която ще бъде създадена през септември под управлението на бившия директор на Blackstone за Великобритания Ник Лайл, както и Шон Арнолд, който бе начело на европейските операции на Starwood.

Този тандем е сред най-известните в британските инвестиционни среди предвид мащабните сделки, които са реализирали през последните години, пише изданието.

Бертарели е решил да създаде портфолио от имоти, стартирайки от нула, вместо да придобие вече готово портфолио, което да управлява, разчитайки на опита и професионализма на Лайл и Арнолд.

Въпреки че първоначално фондът ще е насочен към инвестиции предимно от името на Бертарели, впоследствие Crosstree може да привлече допълнителен капитал от външни инвеститори.

Фондът идва в момент, в който някои от най-големите глобални инвестиционни групи се стремят да разширят инвестиционната си стратегия във Великобритания, където пазарът на имоти се възстанови до голяма степен след краха, който завърши през 2009 г.

През следващите няколко години във Великобритания ще настъпи матуритетът на кредити към пазара на имоти на обща стойност 160 млрд. паунда. Crosstree ще се стреми да се възползва от възможностите за придобиване на проблемни активи при принудителни продажби или рефинансиране от банките.

Фамилията Бертарели, чието състояние нарасна след продажбата на фармацевтичната компания Serono за над 13 млрд. долара през 2007 г., в края на миналата година подкрепи създаването на групата за управление на активи Northill, която предоставя дялово и начално финансиране на новоформирани компании за инвестиционно управление.

Наред с това фамилията притежава и малко портфолио от жилища и хотели в Швейцария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още