IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исторически рекорди за цената на земеделската земя във Великобритания

Предвид дисбаланса между търсене и предлагане поскъпването се очаква да продължи и през следващите 12 месеца

13:16 | 18.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Investor.bg</p>

Снимка: Investor.bg

Цената на земеделската земя във Великобритания достигна исторически рекорди на нива от средно 6 115 паунда за акър (4,05 дка) през първата половина на годината, сочи нова статистика.

Поскъпването се дължи на факта, че наличността на земя не отговаря на търсенето, се казва в проучването на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS).

Това е второто поредно тримесечие, през което цените на земята достигат исторически рекордни стойности.

Интересът от страна на потенциални купувачи продължава да се повишава, като според RICS броят на брокерите, които отчитат повишение на търсенето, е с 50% повече в сравнение с тези, които отчитат спад.

По думите на специалисти търсенето се движи основно от професионални фермери, които целят да разширят производството си поради ръста в цените на храните и суровините.

Наред с повишеното търсене наличността на земя за продан на пазара се е повишила за първи път от три години. Броят на брокерите, отчитащи ръст в предлаганата земеделска земя за продан, надхвърля с 27% тези, които отчитат спад.

Въпреки повишеното предлагане обаче то не беше достатъчно да удовлетвори ръста в търсенето, се казва в проучването.

Северозападната част на Великобритания и Уелс са били единствените региони, които са отчели спад в цените през първото полугодие на 2011 г. Цените в тези области обаче са и най-скъпите на Острова с цени съответно от 6938 паунда и 6500 паунда за акър.

Предвид дисбаланса между търсене и предлагане от института смятат, че ръстът в цените ще продължи и през следващите 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още