IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият дом на Apple ще осигурява сам енергията си

Приличащият на космически кораб нов офис на компанията ще се простира на 262 хил. кв. м, което отговаря на площта на 36 футболни игрища

09:42 | 16.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Така ще изглежда централната сграда в новия офис на Apple. <em>Илюстрация: Община Купертино</em></p>

Така ще изглежда централната сграда в новия офис на Apple. Илюстрация: Община Купертино

Град Купертино, който и в бъдеще, както досега, ще приютява технологичния гигант Apple, оповести нови данни за новата централа на компанията - Apple Campus 2. Според данните на общината офисът ще се простира на 262 хил. кв. м, което отговаря на площта на 36 футболни игрища, пише германското издание Netzwelt.

Облата, приличаща на кораб от архитектурна гледна точка, главна сграда със своите четири етажа е центърът на строителните планове. Тя се допълва от собствен фитнес център и аудитория, която ще осигурява 1000 седящи места за бъдещите събития на Apple.

За безпроблемно паркиране ще се погрижи двуетажен паркинг под главната сграда с места за 2300 коли на ниво. Друг, надземен паркинг, ще приютява още 4300 автомобила.

Новият дом на технологичния гигант ще има собствена електроцентрала и така сама ще осигурява енергията за работа чрез генератор, използващ природен газ и други природни източници, и като цяло няма да бъде по никакъв начин в тежест на Купертино.  

Централата ще има и собствени улици. Обществената улица, която води до комплекса, и вътрешните улички ще бъдат проектирани от архитекта Норман Фостър. По негов проект ще бъдат заменени и 3400 позастарели дървета с 6000 нови растения. Те от своя страна ще предоставят естествена защита от любопитните погледи, а допълнителна охрана ще предоставя висок зид.

Строителното разрешително все още не е издадено, но кметът на Купертино Джилбърт Уонг вече заяви, че не вижда основание за отхвърляне на плановете. Строежът трябва да бъде завършен до края на 2015 г. и по всичко личи, че няма какво да попречи това да се случи. 13 000 служители на концерна ще могат да се радват на новото си работно място, което преди това бе централа на Hewlett-Packard. Засега Apple премълчава само за планираните разходи за строежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още