IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на бизнес имотите по света набират скорост

Възстановяването на пазара на бизнес имоти изпреварва значително фундаменталната икономическа активност на някои пазари, предупреждават експерти

14:56 | 15.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Стойностите на бизнес имотите в глобален план започнаха да се покачват, подкрепени от „липса на предпазливост“ и „смайващ“ ръст на кредитирането към сектора, се казва в нов доклад

От LaSalle Investment Management, която управлява имоти и активи, свързани с имотите на стойност 45 млрд. долара по цял свят, предупреждават, че възстановяването на пазара на бизнес имоти изпреварва значително това, което фундаменталната икономическа активност на някои пазари би подкрепила.

От компанията смятат, че инвеститорите може би пренебрегват разграничението между страни с висок и нисък ръст.

Опасение представлява сравнителната липса на предпазливост на някои пазари на имоти, коментира Жак Гордън, глобален стратег в LaSalle.

„Изключително е колко бързо капиталът се завърна към имотите. Повторната поява на конкурентен кредитен пазар, толкова бързо след спукването на кредитния балон, е също смайваща.“

Той добавя, че от компанията не предвиждат края на какъвто и да било балон или още значителни понижения. Въпреки това според него добрата стойност в сектора се открива все по-трудно.

Завръщането не инвеститорите на някои първокласните региони като Лондон и Париж тласна цените до нива, сравними почти с тези от периода преди бума, предвид схващането, че въпросните пазари представляват безопасни убежища по време на настоящата пазарна волатилност.

От компанията казват, че все още е оправдано становището на кредитори и инвеститори, че възвръщаемостта от имотите сега е близо или малко след дъното и отново започва да се покачва, дори и в страните с нисък ръст на икономиката.

В по-напредналите икономики този процес тече вече 12 до 24 месеца, в зависимост от вида имот и пазара.

От компанията казват, че в оценката на капиталовите пазари за сектора на имоти са включени и няколко години ръст за напред.

„Не съм сигурен, че част от ръста, който е включен в тези прогнози, ще се осъществи“, коментира Гордън.

Един от най-съществените положителни фактори при бизнес имотите са продължаващите ниски лихвени нива, предвид факта, че сделките с този тип имоти обикновено се финансират чрез банкови кредити, пише FT.

Според Гордън най-големият риск представлява евентуалното покачване на лихвените нива преди да настъпи по-значително подобрение на пазара.

От компанията очертават няколко ключови тенденции за различните глобални региони в сектора.

В Азия според LaSalle Япония ще отчете рязко подобрение през следващите две тримесечия, подкрепено от редица проекти за възстановяване и строителство.

Централните и второстепенните крайбрежни пазари в Китай изглеждат атрактивни, въпреки че в краткосрочен план в някои части на Китай съществува риск от регулаторна намеса с цел да се ограничи спекулативната активност.

В Европа, според компанията, Германия, Франция, Великобритания и скандинавските страни предоставят най-добра защита от сътресенията в периферните страни.

Фундаментът на пазара в САЩ все още набира скорост, след „двугодишен опустошителен застой“, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още