IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2,4 млрд. евро са инвестирани в търговски площи в ЦИЕ през полугодието

Близо половината от тази сума е инвестирана в Полша, която е третият най-активен пазар в Европа през периода

11:17 | 15.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Търговски център в Полша. Снимка: Alfa Centrum</p>

Търговски център в Полша. Снимка: Alfa Centrum

Инвестициите в търговски имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през първите шест месеца на годината достигнаха 2,4 млрд. евро, движени основно от Полша и Русия, сочи ново проучване.

Нивото на инвестиционната активност в Полша бе третото най-високо в Европа със сделки на обща стойност от 1,2 млрд. евро, се казва в анализа на CB Richard Ellis (CBRE).

Наред с това, предвид ниво на доходност при първокласните търговски центрове в Полша от 6,35%, страната е значително по-конкурентна в ценово отношение в сравнение с останалите пазари в региона.

От компанията говорят за все по-разнопосочни и разнообразни тенденции на различните пазари на континента.

„През последните 12-18 месеца се появиха растящи разлики в начина, по който европейските търговски пазари се държат, дори и в рамките на една и съща валутна зона като еврозоната“, коментира Джон Уелам, директор Европейски търговски инвестиции в CBRE.

„Инвеститорите отчитат това и изискват много различни критерии на възвръщаемост от пазар на пазар – рязък контраст от 2006-2007 г., когато повечето първокласни активи бяха с близки цени, почти без значение от пазара.“

Уелам добавя, че инвеститорите, разполагащи с капитал, днес се интересуват основно от придобиването на активи в страни, които са по-стабилни в икономическо и финансово отношение.

През изминалото полугодие се реализираха първите сделки с търговски активи и на българския пазар.

Общият обем от сделки с търговски имоти в Европа за периода е 20,1 млрд. евро.

През февруари инвестиционната компания Europa Capital, част от Rockefeller Group, придоби Retail Park Plovdiv за 20 млн. евро.

През юни същата инвестира над 100 млн. евро за придобиването на Mall of Sofia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още