IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lloyds ще съживява ирландски проблемни активи за 1 млрд. евро

Финансовата институция ще се стреми да оптимизира стойността на имотите, вместо да гони бърза продажба на значителна загуба

12:41 | 12.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният офис на Lloyds в Лондон. Снимка: Will Survive. Лиценз: <em><a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Главният офис на Lloyds в Лондон. Снимка: Will Survive. Лиценз: Creative Commons

Ирландски проблемни имоти на стойност до 1 млрд. евро, обезпечени с кредити от Lloyds Banking Group може да бъдат прехвърлени в нова компания, управлявана от една от водещите групи за имоти в Ирландия, пише FT.

С това банката цели да помогне да възстанови стойността на имотите, вместо да отчете значителни загуби чрез бързата им продажба.

Базираната в Дъблин Green Property ще управлява имотите от на администратора, назначен от Lloyds.

Последната има кредити за близо 12 млрд. паунда, издадени за покупка на бизнес имоти в Ирландия по време на годините на бума. Почти 11 млрд. паунда от тях са за проблемни активи.

Крахът на стойностите на имотите в Ирландия, който изтри до 60% от цените на имотите, доведе до ситуация, в която голяма част от въпросните кредити нахдвърлят стойността на имота.

Въпреки че Lloyds продължава да работи с длъжниците, когато това е възможно, в често случаи банката трябва да назначава администратори, които да продадат актива и да погасят каквато част от дълга е възможно.

Въпреки това интересът към въпросните имоти, които често са с по-ниско качество, е нисък.

Споразумението с ирландската Green Property е с гъвкави условия, но според източник компанията може да поеме контрол над имоти с кредити от над 1 млрд. евро. Тя ще се стреми да повиши погасената сума по дълга на Lloyds чрез отдаване под наем и повишаване на стойността при евентуална продажба, вместо да ги продаде директно на пазара на голяма загуба.

Въпреки това малко вероятно е банката да възстанови кредитите в тяхната цялост. Очакванията са обаче, че тази стратегия ще помогне за намаляване на крайната загуба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още