IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на молове на Острова на най-ниско ниво от 1995 година насам

Активността се очаква да се понижи още повече през следващите 3-4 години, преди да поеме отново нагоре през 2015 г., смятат консултанти

10:08 | 11.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Строителството на молове на Острова на най-ниско ниво от 1995 година насам

Строителната активност в сегмента на търговските центрове във Великобритания се понижи до най-ниските си нива от 1995 г. през първите три месеца на 2011 г., сочат данни на CB Richard Ellis (CBRE).

Основна причина за забавянето е предпазливостта на предприемачите, които отлагат началото на проектите си в притеснение за състоянието на глобалната икономика.

Към края на март във Великобритания в процес на изграждане са били търговски площи в молове от 3 млн. кв. фута (278 700 кв. м), което е по-малко от една четвърт в сравнение с върха от 13 млн. кв. фута (1,21 млн. кв. м) през 2007 г., преди началото на финансовата криза.

Тримесечните данни са най-ниски от 1995 г. насам, когато през първото тримесечие в процес на изграждане бяха площи от едва 1,62 млн. кв. фута (150 500 кв. м), пише Ройтерс.

От компанията очакват обемът от проекти в процес на строителство да се понижи още повече през следващите 3-4 години, предвид разходите, свързани с придобиването на строителни терени и други ограничения, които ще доведат до отмяната на много проекти.

След края на настоящия период на затишие от компанията очакват вълна от нови проекти на пазара през 2015 и 2016 г.

„Търсенето на търговците все повече се насочва към по-големи търговски центрове, но липсата на нови проекти ограничава възможностите“, коментира Марк Дисни, директор Развитие на търговски центрове и отдаване под наем.

В момента пазарът се адаптира към изискванията на предприемачите за предварителни приходи преди началото на строителството. Все повече търговци се съгласяват на предварителни договори за наем, за да помогнат да се размрази портфолиото от проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още