IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на имотите в Саудитска Арабия с 60% ръст през първото полугодие

Кралството има най-големия пазар на недвижими имоти в Съвета за сътрудничество в Персийския залив, но е с най-слабо развития ипотечен пазар

12:42 | 05.08.11 г.
<p lang="bg-BG" style="margin-bottom: 0cm">
	<span lang="en-US">Kingdom Center, </span>Риад. <em>Снимка: mikepick, лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank"><span lang="en-US">Creative Commons</span></a></em></p>

Kingdom Center, Риад. Снимка: mikepick, лиценз: Creative Commons

Неотдавнашното обещание на саудитския крал Абдула да похарчи 30% от БВП на Саудитска Арабия (приблизително 130 млрд. долара) за широкомащабно строителство, създаване на работни места и обучение, помощи за безработица и редица социални и икономически мерки бе посрещнато с огромен ентусиазъм, пише в анализ на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE), цитиран от онлайн изданието Zawya.

С разширяването на пропастта между търсенето и предлагането в жилищния сектор обаче достъпността остава огромна пречка пред саудитците, желаещи да придобият собствено жилище. Кралството има най-големия пазар на недвижими имоти в Съвета за сътрудничество в Персийския залив, но е с най-слабо развития ипотечен пазар, което води до недостиг на собствени жилища, особено сред хората с по-ниски доходи.

Степента на разпространение на ипотеките в Саудитска Арабия се оценява на около 2%, докато в пазари като Обединените арабски емирства тя е около 14%. Дори и тази стойност е доста под нивата на зрелите западни пазари като Великобритания, например, където в момента тя е около 70%.

Въпреки това цените на имотите във всички сектори продължават да вървят нагоре поради все по-голямото търсене и обем на сделките с парцели.  В редица области на кралството подобни спекулативни сделки повишиха цените отвъд реалната им икономическа стойност, като в резултат на това на огромни площи земя за живеене на практика не може да се строи.

С бързия прираст на населението и безработицата от над 10% сред местните, създаването на работни места, особено в частния сектор, става все по-належащ проблем за правителството. В момента едва едно от десет работни места в частния сектор се заема от саудитец.

В опит да се справи с проблема, министерството на труда предложи нова стратегия, според която чуждестранните работници, прекарали шест години в страната, няма да имат право да подновяват работните си разрешителни. В момента не е ясно дали това решение ще се прилага за всички чужденци или само за някои професии. Още по-неясно е дали подобни стратегии ще помогнат или ще навредят на икономиката.

25% от годишния бюджет на страната е отделен за образование и обучение. Наред със създаването на нов Фонд за развитие на човешките ресурси, това е ясен сигнал за намерението на правителството да разреши проблемите в сектора.

МВФ неотдавна прогнозира, че през 2011 г. Саудитска Арабия ще отбележи икономически растеж от 6,5% спрямо 4,1% за 2010 г. Въпреки политическата нестабилност в региона, ангажиментът на правителството към държавните разходи, финансирани до голяма степен от високите цени на петрола, предоставя значителни краткосрочни стимули за икономиката.

Жилищен сектор

С нарастващата пропаст между предлагането и търсенето поради силния прираст на населението и ограниченото предлагане (особено на къщи за хората с по-ниски и средни доходи), Саудитска Арабия продължава да страда от недостиг на жилища. В резултат цените на имотите нараснаха с цели 60% през първото полугодие на 2011 г., сочат данни на CBRE. В момента по-малко от 35% от саудитците притежават собствен дом, до голяма степен поради липсата на ипотечно финансиране и поради факта, че за отпускане на ипотека се изисква минимален доход, който остава непосилен за повечето хора.

Законът за ипотеките в Саудитска Арабия е обект на слухове и спекулации от повече от десет година. Всичко изглеждаше изгубено, когато парламентът замрази проекта за неопределен период от време през втората половина на 2010 г.

Когато в Близкия изток започнаха политическите вълнения обаче, крал Абдула, отчитайки нуждите на народа си, определи жилищния въпрос за национален приоритет и през март обяви програма на стойност 67 млрд. долара за изграждането на 500 хил. жилища в допълнение на по-рано обещаните 15 млрд. долара за строителството на 1,65 млн. жилища през следващите пет години. Освен това жилищният орган на страната бе трансформиран в пълноправно министерство с бюджет от 4 млрд. долара.

Липсата на ипотечно финансиране в Саудитска Арабия доведе до цени на жилищата доста под тези на други пазари от Съвета за сътрудничество в Персийския залив. В резултат строителите просто не могат да посрещнат нуждите на хората с по-ниски и средни доходи.

Естествено, има надежди "законът за ипотеките" да позволи на банките да удовлетворят нуждите на пазара, но е необходимо да се направи едно уточнение. Вероятно ще отнеме време законът да бъде цялостно оценен и, което е по-важно, изпробван на пазара. Въпреки огромните възможности в жилищното финансиране за сектора на финансовите услуги, банките може да продължат да са предпазливи в краткосрочен план.

Офис сектор

Строежът на финансовия комплекс Крал Абдула измества центъра на тежестта при първокласните офис площи в Рияд на север. През първата половина в столицата бяха завършени 100 хил. кв. м офис площи, което значително надвишава търсенето, възлизащо на близо 50 хил. кв. м.

В резултат на това се повишиха свободните за наемане висококачествени офиси, особено в сегашния централен бизнес квартал, където в момента делът на незаетите площи е около 20%.

Повечето наематели продължават да търсят ефективни и практични офиси на сравнително скромна цена. Благоприятните условия за наемателите доведоха до премествания в по-добри имоти, по-голямо търсене на професионални услуги за управление на имоти и понижение на наемите.

Така, собствениците са изправени пред един силно конкурентен и пренаситен пазар. В резултат за първи път те се осмеляват да навлязат в територията на "стимулите" за наемателите, предлагайки включително периоди без наем, помощ при обзавеждането, професионално управление на имотите и почти нулеви такси за обслужване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още