IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Запитванията за наем на логистични площи растат, но не и сделките

Офертните наемни нива за кв. м на първокласни локации в София падат до 4 евро, в Пловдив - до 3 евро, а във Варна - до 3,5 евро

11:58 | 03.08.11 г.
Запитванията за наем на логистични площи растат, но не и сделките

Положителна тенденция за последните шест месеца е увеличението на запитванията за логистични и индустриални площи не само като брой, но и като размер на търсените площи, сочи доклад на консултантската компания Colliers International. По-голямата част от тях са за помещения в София и Варна.

Въпреки това по-големият брой на запитванията не успява да доведe до увеличение на броя на реално сключените сделки. Усвоените логистични и индустриални площи в София през първите шест месеца на годината възлизат на 15 хил. кв. м и са резултат основно от експанзията на логистични оператори, премествания от стари в по-нови помещения, както и от дейността на фармацевтични и компании от бързооборотния сектор.

„Пазарът на логистични площи е пряко зависим от развитието на икономиката и търговията в страната, затова не се забелязват съществени промени, макар че сегментът продължава да се развива с умерен, но постоянен темп”, казва Антон Славчев, мениджър „Индустриални и логистични площи” в компанията.

Според Славчев секторът на бързообортните стоки за момента е основен двигател на търсенето в София, като представлява 50% от запитванията. Логистичните оператори също са активни и добавят 25% към търсенето. Средният размер на търсените логистични площи в столицата е приблизително 1000 кв. м.

Проведеното за втора поредна година проучване на Colliers сред логистичните оператори на българския пазар потвърждава основните тенденции на пазара. Изследването показва, че тази година логистичните оператори са по-оптимистични за развитието на пазара в сравнение с 2010 г. Най-активните фирми по отношение изнасяне на логистични процеси остават тези от секторите на фармацевтиката и на бързооборотните стоки.

По отношение на предлагането пазарът на индустриални и логистични площи за отдаване под наем в София отбеляза ръст от 65 хил. кв. м през първото полугодие на 2011 г., като достигна 506 хил. кв. м. Увеличението се обяснява с два фактора: първият е появата на нов тип предлагане на пазара - преотдаване на площи от собственици, а вторият - повява на някои нови проекти.

По данни на друга консултантска компания - Forton International, новооткритите индустриални площи в района на София през второто тримесечие са 67 хил. кв. м, при което общият обем модерни (строени след 2003 г.) индустриални площи в момента се равнява на 628 хил. кв. м. Площите в процес на изграждане в района на столицата към момента са 32 400 кв. м.

В Пловдив, Русе и Бургас няма съществено раздвижване по отношение на предлагането.

Въпреки че през първата половина на 2011 г. бяха завършени малко проекти, процентът на свободните площи достигна 23%, което се равнява на около 117 хил. кв. м, посочват от Colliers.

Според данните на компанията офертните наемни нива на първокласни локации в София отбелязват спад с 11%, като стигнаха 4 евро/кв. м. За сравнение, през втората половина на 2010, същите площи са се предлагали за 4,5 евро/ кв. м. В Пловдив намалението е с 14% - от 3,5 до 3 евро/кв. м.  Във Варна процентът е най-нисък, 8% - от 3,8 до 3,5 евро/кв. м.

От Forton отчитат лек спад на наемните нива на първокачествените логистични площи в региона на София през периода, след като четири поредни тримесечия държаха стабилни нива от 4 евро на кв. м. Към юни 2011 г. наемите достигнаха 3,75 евро на кв. м, което е понижение от 6,25% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още