IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на луксозните имоти в Лондон с най-силен ръст от шест месеца

Сделки на чуждестранни купувачи помогнаха на цените да достигнат рекордни стойности

11:02 | 02.08.11 г. 1
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Цените на луксозните жилищни имоти в централните квартали на Лондон отбелязаха най-силния си ръст през юли от шест месеца насам заради купувачите от континентална Европа, които търсят в британската столица убежище от финансовата нестабилност. Техните сделки повишиха цените до рекордни стойности, посочват от лондонската агенция Knight Frank LLP, цитирани от Bloomberg.

Цените на къщите и апартаментите на средна стойност 3,7 млн. паунда (6,1 млн. долара) са нараснали с 9,6% за 12-месечния период до края на юли, сочи индекс на компанията. Това е най-голямото увеличение от януари, когато беше отчетен ръст от 10,3%.

Дълговата криза в еврозоната, която доведе до отпускането на спасителна помощ на Гърция, Ирландия и Португалия и заплашва и Испания и Италия, накара купувачите да инвестират парите си в първокласния пазар на имоти в Лондон, където в момента има строителни проекти на обща стойност около 21 млрд. паунда, съобщиха от консултантската компания EC Harris LLP миналия месец.

Инвеститори и строителни предприемачи планират да построят 9 хил. първокласни апартаменти и къщи в Лондон до края на десетилетието, сочат данни от доклада на EC Harris.

„Увеличаването на предлагането по никакъв начин не компенсира натрупаното търсене“, коментира Грейн Джилмор, директор жилищни проучвания във Великобритания в Knight Frank. „Предвид всичко, което се случва в еврозоната, Лондон определено се възприема като безопасно убежище.”

Цените на луксозните жилища в британската столица се възстановиха по-бързо от тези на другите имоти, тъй като слабостта на паунда също привлече чуждестранните купувачи. Купувачи от Франция, Италия, Гърция и Швейцария са формирали около 16% от сделките за шестмесечния период до края на март, посочва Джилмор.

Към британския пазар са се насочили и инвеститори от Близкия изток преди Рамадан, който започва този месец, посочва Ноел Флинт, директор на жилищния отдел за Лондон на Knight Frank. Купувачите от региона вероятно ще се завърнат на пазара след края на свещения за мюсюлманите месец, допълва той.

От януари насам броят на луксозните жилища за продажба е нараснал с около 8%, отчитат от агенцията. Въпреки увеличеното предлагане цените в Челси са се повишили с 7,7% за същия период, а в Мейфеър – със 7,2%.

Цените на първокласните жилищни имоти в Лондон днес са с 35% по-високи от март 2009 г., когато британският пазар на имоти се срина по време на глобалната рецесия.

През юли цените на луксозни къщи и апартаменти са се повишили с 0,7% спрямо предходния месец, което е най-слабият ръст от октомври насам, отчитат още от Knight Frank. Наемите са се покачили с 0,3%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Crux
преди 13 години
Какъв е смисълът от тази статия? Кой в България се интересува от цените на луксозните имоти в Лондон? А може би тънката задна мисъл е "Вече в Лондон, скоро и в други европейски столици, най-вече в една затънтена балканска, чието петбуквено име започва със С и свършва на Я" :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още