IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличаването на студентите в Германия създава възможности за инвестиции в имоти

За последните 10 години броят на студентите в страната е нараснал с 18% до над 2,1 млн., като в държавните общежития има едва 181 хил. места за тяхното настаняване

08:37 | 02.08.11 г.
Увеличаването на студентите в Германия създава възможности за инвестиции в имоти

Заради недостига на студентски общежития и прекратяването на задължителната военна служба в Германия това лято - стъпка, която се очаква да увеличи броя на студентите - международната консултантска компания за недвижими имоти Savills смята, че пазарът на студентски апартаменти в страната е узрял за инвестиции както за по-предпазливите, така и за по-смелите инвеститори.

Според фирмата за последните 10 години броят на студентите в Германия е нараснал с 18% до над 2,1 млн., като в държавните общежития има едва 181 хил. места за тяхното настаняване, пише Europe RE.

Анализаторите на Savills базират данните си на проучване в 51 германски града с поне 10 хил. студенти, като се вземат предвид девет показателя за статута и динамиката на пазара. Според тях Дармщат, Мюнхен и Хамбург крият най-нисък риск за инвеститорите. Най-висок пък е рискът в Брауншвайг и Магдебург.

"Има признаци, че както високорисковите, така и нискорисковите локации включват пазари, които са подценени. Би било разумно от страна на инвеститорите да отправят поглед към тези места. Повечето студенти предпочитат да живеят в апартамент под наем, което подчертава скрития потенциал за частните инвеститори", твърди Матиас Пинк, който оглавява отдела за изследвания на Savills в Германия.

"Най-обещаващите инвестиции изглежда са на пазари, които в момента демонстрират условия под средните в комбинация с благоприятни изгледи за строителство", допълва той. "Опортюнистично настроените инвеститори могат да разчитат, че тези пазари ще се превърнат в ключови през следващите няколко години", кава той.

Като цяло според Savills инвеститорите ще демонстрират завишен интерес към студентски апартаменти през идните години, въпреки че поради ограничения пазар те ще останат нишова инвестиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още