IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания подготвя стимули за индивидуалното строителство

Британският министър за жилищното строителство Грант Шапс обяви нов план за действие в сферата на индивидуалното жилищно строителство

17:46 | 22.07.11 г.
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Британското правителство обещава да направи най-големите промени от 50 години насам, за да стимулира хората да строят сами домовете си, пише Property Wire.

Британският министър за жилищното строителство Грант Шапс обяви нов план за действие в сферата на индивидуалното жилищно строителство, който според него може да направи обрат, като намали трудностите, довели Великобритания до едно от последните места в Европа по отношение на новите жилища, построени от частни лица. Шапс има амбициите частното строителство да се превърне в основен избор на хората, желаещи да имат собствен дом.

По-рано тази година Шапс помоли членове на Националната асоциация за частно строителство и други експерти от бранша да започнат работа със служители в неговото министерство по изготвянето на план за действие, целящ да увеличи броя на частните строители в страната и да им помогне да се справят с най-често срещаните препятствия, с които те се сблъскват.

Основните проблеми, възпиращи сектора, са свързани с недостатъчните терени за строителство и финансиране, липсата на подкрепа от индустрията и въздействието на регулаторните мерки. Според експертите сред нужните промени са повече земя и включване на търсенето на възможности за собствено строителство в градоустройствените стратегии.
Кредиторите също трябва да бъдат окуражавани да предлагат повече финансови продукти за хората, решили сами да строят жилищата си, като им предоставят револвиращи средства в подкрепа на схеми за индивидуално строителство.

Друг проблем са прекалено тежките регулации, които възпират растежа в сектора - те трябва да бъдат премахнати или опростени.

В същото време самият сектор на частното строителство трябва да осигури по-ясна и независима информация на бъдещите строители, като има предложение за създаване на нов интернет портал, който да позволи на повече хора да започнат проектите си.

Шапс твърди, че е изпратил писма до шефовете на банки и строителни организации с призив да предложат повече опции за финансиране на индивидуалните строители. Според него правителството възнамерява да стимулира използването на общински терени за изграждане на жилища от самите техни бъдещи обитатели. Предприети са и мерки да се намали тежестта на регулациите върху сектора на жилищното строителство.

"Индивидуалните строители създават по-зелени жилища на по-достъпна цена и с по-иновативна архитектура и дават голям принос за броя на новите жилища, които се строят в тази страна. Все още обаче има значителна възможност за растеж в сектора, която може да бъде реализирана, ако правителството и индустрията работят заедно", заяви Шарп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още