IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 200% е нараснала цената на някои видове земеделска земя на Острова за 10 г.

Признаци на двупластов пазар на земята се забелязват във Великобритания, където интересът е насочен към територии с най-високо качество

15:45 | 19.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Във Великобритания се оформя двупластов пазар на земеделската земя, където стойностите продължават да растат, като цените за Трета категория земя в Англия се повишиха с 3,3% през второто тримесечие на 2011 г., сочи доклад.

По данни на Savills това следва повишението от 2,7% през първото тримесечие на годината.

Така средните цени за категорията са достигнали 5 900 паунда за акър (4,05 дка), което е близо 200% над стойността преди 10 години.

„Този среден ръст от 6% за полугодие представлява близо две трети от ръста, предвиден за тази година“, коментира Лиъм Бейли, директор Проучвания в Savills.

“Очакваме темповете на ръст през втората половина от тази година да се забавят, когато пазарът ще стане все по-поляризиран със засилваща се корелация между стойности и вид земя, качество и локация.”

Земеделската земя в източната част на страната продължава да привлича значителен интерес, поради което този регион отчита най-силен тримесечен ръст.

По думите на Алес Лосън, директор в компанията, качеството на земята се очаква да оказва все по-голямо влияние върху темповете на нейната реализация на пазара.

„Пазарът показва признаци да стане двупластов и там, където земята не е от най-доброто качество, където няма заинтересовани съседи или има значителни проблеми, фермите ще се продават за по-дълго време.“

Наред с фермерите на пазара се завръщат и различни видове инвеститори, като Лосън коментира, че тази година броят на продажбите на земя на свободния пазар надвишава този на частните сделки.

Средните цени в Шотландия остават непроменени на средно 4 хил. паунда на акър. Това до голяма степен се дължи на липсата на оферти за продан на пазара през първите пет месеца на годината, се казва в доклада. Цените обаче е вероятно да се раздвижат през втората половина на годината, предвид засиленото предлагане и появата на купувачи след май.

Въпреки че предлагането се очаква да остане свито, а фундаментът на пазара едва ли ще се промени значително, от компанията посочват някои сили на натиск, които имат потенциал да окажат влияние върху темповете на ръст на цените за в бъдеще.

Сред тях са затрудненият икономически климат и мерките за ограничаване на разходите, волатилността на земеделските цени, които оказват директно влияние върху рентабилността, както и някои регулаторни и законодателни промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още