IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Africa Israel – купувай на върха, продавай на дъното

Компанията отчете мащабни загуби от множество активи в САЩ, които продаде на значително по-ниски цени

15:28 | 15.07.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Clock Tower, снимка: edenpictures. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></em></p>

Clock Tower, снимка: edenpictures. Лиценз: Creative Commons

Africa Israel Investments Ltd. бе един от най-агресивните чуждестранни инвеститори в бизнес имоти в САЩ по време на годините на бума, купувайки или изграждайки имоти трофеи в Ню Йорк и Маями, както и мащабни проекти във Финикс и Лас Вегас, пише Wall Street Journal.

Сега обаче, след като отчете мащабни загуби, израелската компания, управлявана от родения в Узбекистан диамантен магнат Лев Левиев, продава някои от тези имоти на цени, значително по-ниски в сравнение с тези, на които ги е придобила.

Наскоро компанията подписа споразумение за продажбата и на бившия главен офис на New York Times, както и знаковата сграда Clock Tower в Манхатън – и двете на значителна загуба. Тя продаде и редица парцели във Флорида.

От компанията цитират подобряващите се пазари на бизнес имоти в Ню Йорк и в други региони като основна причина за тези продажби.

Само преди няколко месеца компанията бе обявила, че смята да развие някои от въпросните проекти.

„Опитваме се да кешираме малко“, казва Изи Коен, изпълнителен директор на компанията.

През 2008 г. Africa Israel отчете загуба от 4,9 млрд. шекела (1,43 млрд. долара) и отписа стойността на своето портфолио в САЩ. За 2009 г. загубата бе 800 млн. шекела.

През 2010 г. компанията отчете печалба от 1,8 млрд. шекела, по-голямата част от която обаче дойде от капиталова печалба от преструктуриране на кредити.

Africa Israel е една от множеството чуждестранни компании, които правят грешката да гледат на американския пазар на имоти като на безопасно убежище, пише изданието.

„Американският пазар е един от най-прозрачните, правителството е стабилно и чужденците често инвестират с дългосрочен хоризонт“, казва Марк Еделстайн, директор Недвижими имоти в  юридическата кантора Morrison & Foerster LLP.

„Проблемът е, че те често купуват близо до върха на пазара и плащат в повече.“

„Ние платихме на пазарни цени“, казва изпълнителният директор на Africa Israel в САЩ Тамир Казаз. „Ние ги платихме на върха.“

Много от последните сделки на Africa Israel приключиха със загуби.

Тя плати 200 млн. долара за сградата Clock Tower през 2007 г., като инвестира още десетки милиони долари, за да я превърне в жилища. През май обаче обяви, че за проекта има купувач за 170 млн. долара. Купувачът – модната компания Tommy Hilfiger – все още не е затворил сделката.

По подобен начин през април Africa Israel обяви, че продава 11 от 16-те етажа от бившия главен офис на New York Times на Blackstone Group LP за 160 млн. долара. Това е много под цената, за която бе придобита сградата през 2007 г. - 525 млн. долара.

Казаз каза, че компанията би могла да купи и нови имоти в САЩ в бъдеще.

„Сега не купуваме. Все още имаме значителен инвентар за продажба.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
markov
преди 13 години
Ако е истина тия са направо отличници бе :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 13 години
Africa Israel купувай на върха, продавай на дъното--Истините са две:1- ако Лев Леваев купуваше скъпо и продаваше евтино щеше да е цървулен а не диамантен крал...........в случая посланието е "може да ви е вътре , но не сте сами ;) ;)".и аз изгубих........а дали е така ? 2-Купувай на дъното , продавай на върха (върха и дъното се съобщават по ТВ,преса , Нет)- мечтаеш ли за големи печалби - ще рониш големи сълзи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още