IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Европа се забавят през тримесечието

Глобалните преки инвестиции в имоти надхвърлят 101 млрд. долара през второто тримесечие, което е 7% ръст в сравнение с първото

10:51 | 13.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестициите в бизнес имоти в Европа се забавят през тримесечието

Инвестиционният обем на пазара на бизнес имоти в Европа, Близкия Изток и Африка през второто тримесечие остана почти непроменен в сравнение с първото на ниво от 24 млрд. евро, сочат предварителни данни на Jones Lang LaSalle (JLL).

Инвестициите обаче отчитат лек ръст в сравнение със същия период на миналата година.

От компанията казват, че силното повишение в Скандинавските страни и Русия е било компенсирано от охлаждането на инвестиционната активност във Великобритания и още по-голямо понижение в Южна Европа. Изключение от този спад е Италия, където активността пада с по-малки темпове.

Активността в Близкия Изток също остава ограничена, като регионът е по-активен като източник на капитал.

Глобалните преки инвестиции в имоти са надхвърлили 101 млрд. долара през второто тримесечие, което е ръст от 7% на тримесечна база и от 47% на годишна.

Въпреки това от компанията предупреждават, че върху преспективата на пазара сянка хвърлят опасенията по отношение на държавния дълг в някои от развитите икономики и рискът от прегряване на някои развиващи се пазари. Последното би довело до повишена предпазливост у инвеститорите и внимателна селекция на активите.

От компанията обаче са уверени, че инвестициите за цялата 2011 г. ще достигнат 440 млрд. долара, според нейните първоначални прогнози.

“Нашите прогнози предвиждат сделки за още 240 млрд. долара през втората полугодие", коментира Пол Гест, директор Проучвания в компанията.

Той се позовава на няколко фактора, които според него ще подкрепят пазара. От една страна, Япония ще се възстанови от природните бедствия през март, от друга, на пазара в Европа и САЩ ща излезе допълнителен „банков продукт“ за продан, част от който е с много добро качество. Наред с това положителен е и фактът, че големите пазари изглежда поемат ефекта от регулаторните мерки без „твърдо кацане“.

Въпреки това темповете на ръст започват да се забавят, което се очаква да продължи и за напред, особено предвид политиката за затягане на централните банки по света, предупреждава той.

Вижте интервю на Investor.bg с Пол Гест

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още