IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британците ремонтират, вместо да сменят жилищата си

Според Кралския институт на лицензираните оценители най-добрият начин да се увеличи стойността на дадена къща е обособяването на още една спалня

15:09 | 09.07.11 г.
Британците ремонтират, вместо да сменят жилищата си

Собствениците на жилища във Великобритания, които не могат да се преместят поради застоя на пазара на имоти, трябва да внимават преди да побързат с ремонтите защото може да се окаже, че хвърлят пари на вятъра, съветват от Кралския институт на лицензираните оценители (RICS).

Близо половината от брокерите на недвижими имоти, анкетирани от института в неотдавнашно изледване, твърдят, че хората по-скоро обмислят ремонт с цел подобрения, отколкото преместване. Причината са слабите продажби на жилищния пазар.

Тенденцията е най-изразена в районите, най-силно ударени от кризата в бранша, като над 75% от агентите в Северна Ирландия и 71% от колегите им в Уест Мидландс твърдят, че хората обмислят жилищни подобрения.

Затегнатото ипотечно кредитиране след кредитния срив доведе до тази тенденция, тъй като много собственици вече не могат да си позволят по-големи или по-луксозни жилища.

От RICS предупреждават обаче, че подобрителните работи не винаги увеличават стойността на имота, тъй като в повечето райони има таван на цените и по-голямо не винаги означава по-добро.

"Много имоти имат известен потенциал за разширяване или подобрения, но бихме посъветвали хората да помислят колко ще инвестират, както и добре да преценят основната си мотивация преди да предприемат сериозни проекти", твърди Дейвид Бадли от RICS.

Според асоциацията най-добрият начин да се увеличи стойността на дадена къща е обособяването на още една спалня. Следващи в списъка са нова кухня или нова баня. Тези подобрения обаче трябва да са с подобаващо качество.

В същото време важни фактори са стилът и местоположението, като близостта до път или железопътна линия се смятат за предимство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още