IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните наеми в Лондон достигат нови висоти

Наемите в момента са средно с 4% по-високи от пика през 2007 г. и няма признаци за забавяне, отчитат брокери

17:23 | 08.07.11 г.
<p>
	Улица в Лондон. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Улица в Лондон. Снимка: sxc.hu

Наемите на първокласни жилищни имоти в Лондон са скочили с 10% за изминалата година, достигайки нови висоти благодарение на търсенето от страна на служители във финансовия център на столицата и богати чужденци.

Наемите в момента са средно с 4% по-високи от пика през 2007 г. и няма признаци за забавяне, твърдят от агенцията за недвижими имоти Savills, цитирани от Financial Times.

"Засиленото търсене от страна на чуждестранни и корпоративни наематели повишава цените в централните райони, но ръстът на наемите се дължи и на все по-голямото търсене от страна на бъдещи купувачи, които нямат достъп до собственост", казва Йоланда Барнс, която оглавява отдела за жилищни проучвания в компанията.

"Ограничените запаси на жилища създават конкуренция и възходящ натиск върху наемите", допълва тя.

"След няколко години на стабилен, макар и не толкова вълнуващ растеж, пазарът на наеми на първокласни имоти в централен Лондон преживява най-драматичното си тримесечно подобрение от години насам", коментира Джейн Ингръм, началник на отдела за отдаване на имоти под наем в Savills.

Цените са повлияни от фактори като наемателите, които или не могат, или не искат да купуват, ограниченото предлагане и стабилното корпоративно търсене, допълва Ингръм. "Ако на пазара на наеми не излязат жилища от пазара на продажби, тези фактори вероятно ще са водещи до края на годината".

В по-ниския сегмент на пазара на наеми на първокласни имоти в Лондон, където седмичните наеми са средно 1250 паунда, повишението е с 4% за тримесечието. В момента те са с 6,4% над пиковите си равнища. Във високия клас годишният ръст е малко по-слаб от средното - 7,5% за изминалите 12 месеца, като стойностите са с 1% под пика.

Апартаментите като цяло се представят по-добре от къщите в централен Лондон, като наемите при тях са с 4,9% по-високи от пика в сравнение с 2,1% при къщите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още