IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството отчете минимален месечен спад през май

На годишна база е регистриран спад от 16,6% на строителната продукция

14:44 | 07.07.11 г.
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Индексът на продукцията в сектор „Строителство”, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, през май 2011 г. е с 0,1% под нивото от предходния месец, сочат предварителни данни на НСИ.

Отчетеното понижение за април на месечна база беше 2,7%, като то е коригирано на -1,3%.

Индексът на строителната продукция е под равнището на предходния месец, въпреки че продукцията от строителство на сгради се увеличава с 1,7% на месечна база, а от гражданско/инженерно строителство - с 2,1%. Това е така, защото при сезонното изглаждане се прилага директен метод, т.е. всеки динамичен ред се изглажда поотделно, независимо от останалите.

Календарно изгладените данни показват спад от 16,6% на строителната продукция през май 2011 г. в сравнение със същия месец на 2010 г.

На годишна база намалението на строителната продукция през май се определя предимно от отрицателния темп при инженерното строителство, където спадът е 19,9%, изчислен от календарно изгладени данни, а в сградното строителство намалението е 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още