IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гръцките брокери очакват кризата в имотния бранш да продължи

Цените на жилищата ще продължат да вървят надолу през идните шест месеца, смятат близо близо трима от четирима брокери, участвали в проучване

14:04 | 05.07.11 г.
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Кризата на гръцкия пазар на недвижими имоти ще продължи поне още две-три години, смятат над 56% от брокерите на недвижими имоти в Гърция, анкетирани от изследователи от Атинския университет за икономика и бизнес.

Близо трима от четирима специалисти на територията на страната прогнозират, че цените на жилищата ще продължат да вървят надолу през идните шест месеца на фона на по-слабото търсене, понижените доходи, свръхпредлагането, затегнатите условия за банково кредитиране и опасенията на хората, че могат да загубят работата си, сочат прогнозите на университета за втората половина на 2011 г., цитирани от Bloomberg.

Осем от 10-ма от анкетираните твърдят, че търсенето на бизнес имоти ще е ниско или много по-ниско, като 70% смятат, че цените ще продължат да падат в резултат на това.

През първото тримесечие цените на жилищата в Гърция са спаднали с 5%, а броят на сделките с имоти, включващи кредитиране от финансови институции, е намалял с близо 48% спрямо същото тримесечие на 2010 г., съобщи гръцката централна банка през май.

Строгите мерки за икономии, договорени от правителството миналата година в замяна на спасителен кредит в размер на 110 млрд. евро, задълбочиха рецесията в Гърция на фона на нарастващата безработица и все по-ниските потребителски разходи. Миналата седмица парламентът в Атина одобри още бюджетни съкращения, които бяха сред ключовите условия за получаване на още финансова помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още