IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищата в Ирландия поевтиняха с над 5% през второто тримесечие

Цените на имотите на вторичния пазар в Дъблин и Ирландия като цяло се върнаха на нивата от първото тримесечие на 2002 г.

12:25 | 01.07.11 г.
<p>
	Дъблин. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Дъблин. Снимка: sxc.hu

Цените на жилищните имоти на вторичния пазар в Ирландия са паднали с 5,1% през второто тримесечие, а общият спад за дванайсетте месеца до юни 2011 г. е 15,3%, сочат последни данни на индекса Sherry FitzGerald, съобщи онлайн изданието InsideIreland.

Средната цена при препродажба на жилища в Дъблин е паднала с 6,2% през второто тримесечие. Така общото понижение за дванайсетте месеца до юни достига 15,9%.

От пика на пазара през 2006 г. цените на жилищата в Дъблин в реално изражение са се понижили с 60,2%, а в национален мащаб корекцията е с 55,2%. На практика, цените в Дъблин и Ирландия като цяло са на нивата от първото тримесечие на 2002 г.

Индексът показва също, че 88% от покупките на жилища старо строителство са направени от хора, които вече притежават имот. На купувачите на първо жилище се падат 29% от сделките от началото на годината.

Анализ на профила на продавачите, ползвали услугите на Sherry FitzGerald от началото на годината, показва, че 29% продават инвестиционни имоти, като делът им остава непроменен спрямо 2010 г. Близо 15% продават, за да си купят по-голямо жилище спрямо 19% през същия период на миналата година.

Според Мариан Финеган, главен икономист в Sherry FitzGerald Group, рецесията на пазара на имоти в Ирландия е сред най-сериозните за периода след войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 01.07.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още