IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаквания за ръст на наемите повишиха инвестициите в имоти в ЦИЕ

Обемът на инвестициите в региона се повиши със 180% на годишна база през първите шест месеца

12:53 | 16.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Очаквания за ръст на наемите повишиха инвестициите в имоти в ЦИЕ

Обемът на инвестициите в имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) достигна 4,4 млрд. евро през първите пет месеца на годината, сочи нов доклад.

Според проучването на CB Richard Ellis (CBRE) това представлява ръст от 180% на годишна база.

На все повече пазари в региона пазарната ликвидност започва да се повишава, подкрепена както от броя, така и от обема на сделките, се казва в доклада.

Въпреки повишения инвестиционен периметър на пазарите в ЦИЕ, инвестиционният фокус остана насочен главно върху Полша, Чехия и Русия.

Най-значим ръст бе отчетен на чешкия пазар в резултат на затварянето на някои мащабни портфейлни сделки. И там обаче фокусът е предимно върху първокласните активи със сигурни приходи, като все още не се забелязва повишена ликвидност във второстепенния сегмент.

„Инвестиционните обеми при имотите бяха до голяма степен движени от активността на установените пазари в ЦИЕ“, коментира Патрик О'Горман, директор Капиталови пазари в ЦИЕ в компанията.

Той обяснява, че най-голям интерес има към някои конкретни търговски имоти и офис сгради в градските центрове в Полша и Чехия, което се дължи главно на перспективите за висок наемен ръст.

“Освен повишения австрийски интерес в региона бе регистриран също и интерес на по-активна група от британски инвеститори, търсещи „стойност за пари”. Тази тенденция на повишен трансграничен интерес в момента се отнася и до Русия, след като през последното тримесечие на 2011 г. тя имаше почти изцяло локална база от инвеститори“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още