IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Австрия слагат на тезгяха... два планински върха

Частна агенция за недвижими имоти предлага на търг с начална цена 121 хил. евро два върха в Алпите

11:02 | 10.06.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Два австрийски върха в Алпите скоро ще имат нови собственици. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Два австрийски върха в Алпите скоро ще имат нови собственици. Снимка: sxc.hu

С необикновени имоти могат в скоро време да се сдобият потенциалните инвеститори, особено ако обичат да си почиват в австрийските Алпи. 

Австрийската община Картич в област Лиенц, в която живеят едва 840 души, е решила да се сбогува с високия 2 690 метра връх Голям Кинигат и 2 600-метровия Роскопф на границата с Италия.

"В Гърция продават острови. Ние нямаме острови, но имаме планински върхове", казва Йозеф Аусерлехнер, кметът на Картич, цитиран от агенция APA.

До 2001 г. върховете са били собственост на Австрия, след това те са придобити от Федералната агенция за недвижими имоти (BIG) на цена от 300 000 евро. Сега началната цена, която агенцията е сложила за върховете, които предлага на търг, е доста по-ниска - 121 000 евро. Преди около месец кметството е поискало да организира катерачески походи и се е оказало, че трябва да плаща наем на частната агенция. Кметът се поинтересувал за цената и твърди, че тя е непосилна за институцията.

"Защо са обявили върховете за продажба точно сега, ми е все едно", казва Аусерлехнер. По думите му имотът с площ 1,2 млн. квадратни метра е "пустош".

Преди да продаде върховете на някой заинтересован, BIG трябва да получи разрешението и на общината именно той да е новият собственик.

Заинтересованите могат да заявят участие в търга до 8-и юли. Според публикация в местния Kleine Zeitung вече има 20 подадени заявления. Ако върховете се сдобият с нов собственик, няма да се промени ползването им, казват от агенцията. Кметството няма да разреши заграждане на имота, а агенцията рекламира в сайта си по-високия от двата върха с "една от най-живописните гледки" в тази част на Алпите. Освен това, през 1979 г., на върха е изграден и "Европейски кръст" като символ на мира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 13 години
Любуват се на върха отдалеч, щото им искат билетче за да идат там да протестират =)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
fant0mas
преди 13 години
Къде са техните "зелените", сега?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 13 години
Егати народа. Пък казват, че ни сме зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Стрес
преди 13 години
Дано го види някой от бг "бизнесмените", че да изгради там един "Слънчев връх" та да видят тогава австрийците как се прави луксозен туризъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още