IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Богатството на американските домакинства е нараснало през първото тримесечие

Богатството на американците надхвърля 58 трлн. долара, но остава под нивата отпреди рецесията

21:43 | 09.06.11 г.
Богатството на американските домакинства е нараснало през първото тримесечие

Богатството на американските домакинства е нараснало с 943 млрд. долара през първото тримесечие на 2011 г., след като растящите цени на акциите са компенсирали спада на жилищните цени, съобщи Bloomberg.

Нетното богатство на домакинствата и организациите с нетърговска цел се е повишило с 6,8% на годишна база до 58,1 трлн. долара след ръста от 19% за предходните три месеца, сочат данни на Федералния резерв. Освен това американските домакинства са намалили задълженията си за 12-то поредно тримесечие.

Ръстът от 5,4% на индекса Standard & Poor’s 500 през миналото тримесечие е подкрепил богатството на американците, което остава под нивата отпреди рецесията. Спадът на индексите, слабият жилищен пазар и растящата безработица през текущото тримесечие вероятно означават, че домакинствата ще продължат да спестяват и да намаляват дълговете си.

От достигането на петгодишно дъно от 49,4 трлн. долара през първото тримесечие на 2009 г. нетното богатство е нараснало с 8,7 трлн. Това е със 7,7 трлн. долара под рекордния връх от 65,8 трлн. долара, достигнат през второто тримесечие на 2007 г., шест месеца преди началото на рецесията.

Стойността на финансовите активи на американците, включително акции и вложения в пенсионни фондове, е нараснала с 1,16 трлн. долара през първото тримесечие, сочат данните.

Стойността на недвижимите имоти обаче се е понижила с 298,5 млрд. долара.

Жилщните цени може да продължат да се понижават заради безработицата и натрупването на принудително отнети имоти. Индексът за жилищните цени в страната S&P/Case-Shiller отбеляза спад от 4,2% през първото тримесечие спрямо предходното, което е най-големият тримесечен спад от първото тримесечие на 2009 г.

„Изобщо няма да съм изненадан“ от допълнителен спад на цените на имотите от 10 до 25% през следващите пет години, заяви по време на конференция в Ню Йорк днес Робърт Шилер, съосновател на индекса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още