IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сянката на съмнението от неусвоения капитал на инвестиционния пазар на имоти

Десетте най-големи компании за дялови инвестиции в имоти по света разполагат с 37 млрд. долара, които все още не са вложили

09:32 | 08.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Сянката на съмнението от неусвоения капитал на инвестиционния пазар на имоти

Преди да налеят нови капитали, глобалните инвеститори искат доказателство, че някои от най-големите компании за имоти по света могат да донесат висока възвръщаемост от непохарчения капитал, привлечен за инвестиции в имоти, за който се смята, че възлиза на 37 млрд. долара.

По данни на компанията за пазарни анализи Preqin капиталът от 37 млрд. долара, наличен през май, е разпределен сред 10 компании, включително Blackstone, Morgan Stanley Real Estate, подразделения на Goldman Sachs, Lone Star Fund и др.

Според компанията обемът от неинвестиран капитал, с който са разполагали 10-те най-големи компании през декември 2009 г., е бил на стойност 51 млрд. долара, преди да се свие до 46 млрд. долара в края на 2010 г. и с близо 20% до 37 млрд. долара през май.

Подобно свиване се наблюдава и при неинвестирания капитал, на разположение за останалата част от пазара, който през май бе на стойност 121 млрд. долара. За сравнение, тази сума беше 125 млрд. долара през декември 2010 г. и 133 млрд. долара през декември на предходната година.

„Тези компании ще трябва да убедят инвеститорите, че могат да генерират силна възвръщаемост в бъдеще, ако искат да продължат с успешното привличане на капитали, което постигнаха през последните 10 години“, казва Фараз Миа, анализатор в Preqin.

От въпросните 37 млрд. долара над половината са предназначени за инвестиции в Северна Америка, докато 7 млрд. долара са насочени към Европа, а останалите – към Азия и останалата част от света.

Според проучването на Preqin 10-те най-големи компании са привлекли 163,3 млрд. долара през последните 10 години, което е около една четвърт от общата сума от 636,5 млрд. долара, набрана от всички компании за дялови инвестиции в имоти през същия период.

Според друго проучване на компанията инвеститорите се насочват все повече към по-малки фондове с капитал под 1 млрд. долара, тъй като предпочитат техните по-фокусирани стратегии и по-добра възвръщаемост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още