IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индия ще инвестира 12 млрд. долара в строителство на магистрали тази година

Страната има амбициозната цел да строи средно по 20 км пътища на ден

12:56 | 06.06.11 г.
Индия ще инвестира 12 млрд. долара в строителство на магистрали тази година

Индия ще вложи 550 млрд. рупии (12 млрд. долара) в изграждането на магистрали тази година, което ще е най-голямото разрастване на инфраструктурата й. Страната се опитва да преодолее инфраструктурните си проблеми, които спъват икономическия й ръст.

Проектът с дължина 7300 км включва изграждането на нови пътища, както и разширяването на съществуващи за едногодишен период до края на март, заявява в интервю за Bloomberg Дж. Н. Сингх, финансов директор на държавната агенция за магистралите в Индия (NHAI). Агенцията ще заплати придобиването на земята, необходима за строителството на пътищата, посочва той.

Агенцията планира да привлече 120 млрд. рупии тази година чрез продажба на облигации, обяснява Сингх, с цел да осигури частично финансиране на проекта, който покрива разстояние, почти еквивалентно на това от Лондон до Мумбай. NHAI ускорява пътното строителство на фона на плановете на Индия да инвестира 1 трлн. долара за пет години до 2017 г. в подобрение на инфраструктурата си, която е по-слабо развита от тези в Шри Ланка и Ботсвана според индекс на Световния икономически форум.

Страната все още не е постигнала целта си да строи средно по 20 км пътища на ден, като е завършвала само по 12 км на ден от април 2007 г., сочат данни от сайта на NHAI.

„С поръчките, които възлагаме сега, целта от 20 км на ден ще бъде постигната до три години“, казва Сингх. За изграждането на 1 км магистрала с шест ленти е необходима инвестиция от 130 млн. рупии, посочва той.

За пет години да март 2011 г. NHAI е възложила изграждането на 12 034 км пътища.

Индийската инфраструктура е на 91-во място сред 139 държави в индекса за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум. Лошата инфраструктура може да коства 1,1 процентни пункта от икономическия ръст, или 200 млрд. долара, през 2017 г., според изчисления на McKinsey & Co. от доклад от 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още