IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

JP Morgan за илюзиите на пазара на имоти в Европа

Инвестиционните пазари в Европа ще продължават да се поляризират и през 2011 г., смята директорът проучвания на JP Morgan Asset Management Джой Валента

11:46 | 02.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Много анализатори говорят, че кризата на пазара на имоти в Европа е към своя край.

Наскоро Лудек Секира, председател на борда на директорите на компанията за имоти Sekyra Group заяви, че се намираме в началото на края на кризата в сектора и в Източна Европа.

Редица коментатори посочват, че инвеститорите започват да обръщат поглед все повече и към тази част на Европа, като до края на 2011 г. се очаква броят на сделките и в Югоизточна Европа да се повиши.

Някои анализи показват, че ръстът в инвестиционната активност на по-установените пазари може да доведе до прегряване на тези пазари, което може да тласне инвестициите и на по-маргинални пазари като България и Румъния.

По думите на Джой Валента, директор "Проучвания и стратегия за Европа" на JP Morgan Asset Management, обаче е илюзия да се смята, че положителните индикации говорят за намаляване на пропастта между инвестиционната динамика на отделните пазари на континента.

Резултатите от инвестиционната активност на отделните пазари в Европа през 2011 г. се очаква да се поляризират още повече, вместо да се приближават един към друг, казва той, цитиран от PropertyEU.

“Въпреки че възвръщаемостта е положителна в Европа, карайки някои да предполагат, че е вероятно да видим сближаване (между пазарите) през 2011 г., това е илюзия”, коментира той.

Според него резултатите през годината ще продължават да се подобряват в цяла Европа, но същността на това подобрение ще бъде изключително различна.

Движещата сила на ръста ще се променя все повече от капиталовите пазари и свиването на доходността в момента към наемния пазар. Това е предпоставка за още по-голяма поляризация на представянето на отделните инвестиционни пазари на Стария континент, смята той.

„Много просто: доходността е глобална, наемите са местни, функция от местните вариации на предлагане/търсене и именно това ще движи резултатите през идната година“, коментира той.

По отношение на фокуса на инвеститорите в момента изцяло върху първокласните активи той казва, че цените на тези активи ще стават все по-конкурентни. Въпреки това обаче той не очаква да види значителен инвестиционен отлив извън най-горния ценови сегмент при имотите.

“Въпреки че някои инвеститори неминуемо ще бъдат изкушени да се изкачат нагоре по рисковия спектър, такова едно решение трябва да бъдат базирано на привлекателността на тези пазари, вместо на липсата на продукт в първокласния сегмент на пазара”, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още