IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговци вярват, че най-лошото от кризата у нас вече е минало

Общо 15 проекта за мол са били отменени у нас, а други 30 са били отложени през последните години, сочат данни на ICSC

12:00 | 17.05.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
Търговци вярват, че най-лошото от кризата у нас вече е минало

Търговците смятат, че най-лошото от икономическата криза в България е преминало, тъй като все повече международни марки започват да навлизат в търговските центрове в столицата както и в другите големи градове в страната, съобщиха от Международния съвет на търговските центрове (ICSC).

По време на проведената наскоро конференция на ICSC Арлис Уайт, мениджър "Бизнес развитие" в британската марка BHS, обяви, че компанията има намерение за навлизане на българския пазар. От своя страна, Debenhams, H&M и C&A също имат интерес към страната. Peek & Cloppenburg, Koton и Inditex Group стъпиха на българския пазар миналата година.

Подобно на други страни в Източна Европа, България мина през труден икономически период, през който търговският оборот намаля значително в резултат на увеличени спестявания и липса на свободни средства. Въпреки че икономически страната все още не се е възстановила, забелязват се подобрения, които да спомогнат развитието на сектора, смятат участниците в конференцията.

През 2010 г. у нас бяха отменени 15 проекта за търговски площи, 30 бяха отложени, а пет нови бяха обявени за развитие.

Подобно на българския пазар, в съседна Румъния бяха отменени 35 проекта, 48 бяха отложени и само три нови обекта бяха обявени.

Дори в Полша, която не бе подложена на същите икономически затруднения както своите съседи, има десет отменени проекта и 52 отложени.

Според Кристиан Пробц от Immorent последните новини за увеличаване на броя на новорегистрираните автомобили в България сигнализират, че предстоят по-добри времена и относителната икономическа и политическа стабилност на страната са добър индикатор за потенциалните инвеститори.

В отговор на икономическата ситуация търговските центрове търсят алтернативни източници на доходи. Експертите по света все по-усилено търсят отговор на въпроси като комерсиализацията на търговския център, нуждата от брандиране и маркетингова стратегия, интегрирането на мола с онлайн пазаруването и овладяването на силата на социалните медии с цел повишаване на осведомеността за търговския център.

Озгур Явуз, управител на Investa Property Solutions и председател на Българския национален комитет на ICSC, заяви по време на конференцията: "Индустрията на търговските центрове в България е все още млада, и след тежките години тези, които преживяха кризата, научиха изключително много за кратко време."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

6
rate up comment 19 rate down comment 0
tikvenik yade tutman
преди 13 години
стоянчо,има една цинична поговорка........ (ще опитам да омилостивя Админа,за да не я трие - ще я редактирам до приемлив формат)--------------както се радваше на хубавото , така ще се "радваш" и на...........дано се досетиш !Махалото,приятелю........махалото е виновно трябва да попрочетеш нещо допълнително за да влезеш в курса на нещата , примерно:Умберто Еко - "Махалото на Фуко" или "Името на розата" - там са проследени всичките механизми на Пазара , управлението на индивидите,...догматичното мислене..........-------или да беше гледал филма"Възходът на Парите" по К 1 - с автор и водещ проф. Нийл Фъргюсън от Харвард - там е заровено кучето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 1
stoian777
преди 13 години
Investor.bg sлед като махнахте моя коментар махнете и тези ОБИЖДАЩИ МЕ коментари на ale1. В противен случай това ще означава, че той е един от Вас и неговите, т.с. Вашите коментари са целенасочени, маниполиращи и най-важното платена пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 2
ale1
преди 13 години
славко , тази работа е като вярата в Господ :никой не го е виждал ПРЕДИ да повярва , но милиарди вярват че съществува .защото накрая са го видяли!това е психология , социология,диалектика....-не бакалия ...........сложно е за такива като теб - от вас се иска да вярвате - има кой да разсъждава по темата --------за такива като вас са го написали: http://***.investor.bg/news/article/100994/91.html---------чети,осмисляй и ще разбереш....а ако не разбереш- не е грях , другите ще го разберат вместо теб , успех ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
slavkovrr
преди 13 години
Търговията излизала от кризата? Коя търговия, на незаконни цигари ли, на наркотици ли? Като гледам в моловете и по централните улици, що празни магазини....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
ale1
преди 13 години
стоянчо,моето момиче инвестор е зона-забранена за хейтъри и лузъри !цените си вървят нагоре,ти и подобните си лаете ...........но файдата от това е....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 2
stoian777
преди 13 години
Другарииии, другари само с вяра и молитви не ставаааааа. Трябва работа, отрезвяване, заплати повтарям заплати, а не подаяния та нали сме страна членка на ЕС съвсем нормално е и да получаваме като тяхните заплати още повече, че и цените са като тяхните, че и по високи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още