IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley може да купи московския търговски център Метрополис за $1 млрд.

Търговският комплекс е с обща площ от 209 хил. кв. м и е третият по големина в Москва

14:39 | 13.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Morgan Stanley може да купи московския търговски център Метрополис за $1 млрд.

Американската инвестиционна банка Morgan Stanley се е договорила с компанията Capital Partners  да купи от нея търговския комплекс „Метрополис“, намиращ се на Ленинградско шосе в Москва и разположен на площ от 209 хил. кв. м. Това пише руското издание РБК daily, позовавайки се на информация от консултантски компании по недвижими имоти.

По предварителна информация стойността на сделката може на надвиши 1 млрд. долара. Преди известно време Capital Partners продаде луксозния си хотел Ritz Carlton в Москва на казахски милиардер. Така че ако и настоящата сделка се осъществи, то компанията ще е продала всичките си инвестиционни активи в Русия и ще насочи получените средства към активи зад граница, в т.ч. и в Турция, коментират запознати.

Преговорите по сделката за покупката на търговската част (209 хил. кв. м) на многофункционалния комплекс „Метрополис“ с обща площ от 330 хил. кв. м се водят от началото на годината. 

Засега от ръководството на Morgan Stanley отказват да коментират предварителната информация, че стойността на сделката ще бъде над 1 млрд. долара.

Комплексът „Метрополис“ беше открит през януари 2009 г. Освен търговския център, той включва три офис сгради с обща площ от 120 хил. кв. м и паркинг с площ от 81 хил. кв. м. Търговският център „Метрополис“ е третият по големина в Москва, като първите два са с площ съответно от 241 хил. кв. м и 240 хил. кв. м. 

Експертите коментират нееднозначно предварителната информация за стойността на сделката за търговския център „Метрополилис“. Според едни около 1 млрд. долара струва целият „Метрополис“, а не само търговската му част. Според други търговската част на „Метрополис“ струва 600-750 млн. долара, а офис частта – 450-600 млн. долара.

От компанията Penny Lane Realty обаче смятат, че е нормално търговската част на „Метрополис“ да струва 1 млрд. долара, като се има предвид, че цените за отдаване под наем на търговските площи там достигат 3500 долара за кв. м. 

Capital Partners е основана в Казахстан преди 15 години. Акционери в компанията са казахският гражданин Сержан Жумашов и турчинът Бурак Оймен. Понастоящем компанията има офиси в Алма-Ата, Москва, Киев и Истамбул.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още