IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2011 г. щяла да бъде най-силна за световния пазар на бизнес имоти от пика насам

Все повече инвеститори се насочват към възможности на развиващите се пазари, включително и в Източна Европа, смятат специалисти

10:23 | 09.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Investor.bg</p>

Снимка: Investor.bg

Настоящата година се очаква да бъде най-силна по отношение на представяне и обем от сделки на бизнес имотите по света от пика на пазара през 2007 г. насам, сочи доклад на Jones Lang LaSalle (JLL).

„Най-големите пазари по света започнаха годината на положителна територия и с навлизането във второто тримесечие тези пазари продължават по пътя на възстановяването“, коментира Артур де Хааст, директор Международни капиталови пазари в JLL.

“Пазарите показват изключителна устойчивост, въпреки шока от бедствието в Япония, сътресенията в Близкия Изток и малко по-малко оптимистичната перспектива за глобалната икономика. Продължаващото възстановяване на глобалните недвижими имоти се характеризира със засилване на инвестиционните пазари, повишаващ се корпоративен оптимизъм и стабилен ценови ръст за първокласните активи на редица пазари”, добавя той.

Повишава се и значението за капиталовите пазари на четирите най-големи развиващи се икономики Бразилия, Русия, Индия и Китай. Тези страни, които представляваха 2% от инвстициите в имоти в света през 2007 г., повишиха дела си до 13% през 2011 г.

Това ги поставя като група на трето място след САЩ и Великобритания. Техният дял се очаква да се покачва още повече с подобряването на прозрачността и качеството на наличния инвестиционен продукт на тези пазари.

Инвеститорите продължават да се фокусират върху първокласните активи в основните пазари, но предвид недостатъчното предлагане те селективно се ориентират към по-рискови продукти по отношение на географско разположение и инвестиционен тип, коментира Пол Гест, директор Проучвания на глобалнилте капиталови пазари в комапнията.

„Например ние виждаме повече инвеститори да се насочват към първокласни активи в Централна и Източна Европа, както и към опортюнистични възможности в Азия – най-вече съответно Полша и Китай“, коментира той.

Вижте интервюто на Investor.bg с Пол Гест

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Longin
преди 13 години
"ЩЯЛА??!"...бил съм се бил напил...и съм се бил бил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още